ŠÍMA, J. Využití programu Wireshark v předmětu Komunikační technologie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Jeřábek, Jan

Zadání bakalářské práce bylo bez výhrad splněno. Student pracoval od počátku samostatně, průběžně a systematicky, další postup i dosažené výsledky pravidelně konzultoval. Student musel nastudovat velké množství různých zdrojů a témat a odzkoušet celou řadu možných řešení a postupů. Práce je velmi rozsáhlá a považuji ji za zdařilou a důkladně propracovanou. Stanovené cíle byly pro bakalářskou práci poměrně náročné a záběrem je to širší práce, o čemž svědčí i celkem 122 stran hlavního dokumentu včetně důležitých příloh. Vytvořené úlohy se jeví jako velmi dobře použitelné pro stanovený účel. Po formální stránce je práce na kvalitní úrovni. Vzhledem k výše uvedenému hodnotím práci A/100 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Langhammer, Lukáš

Práce se zabývá návrhem laboratorních úloh, kdy je cíleno na seznámení studentů s funkcemi a možnostmi síťového analyzátoru Wireshark. Na základě zadání vznikly dvě laboratorní úlohy zahrnující návod pro studenty včetně doplňujících úkolů a kontrolních otázek. První navržená úloha se zaměřuje na základní funkce programu Wireshark s užitím příkazů ping, traceroute a nslookup. Součástí úlohy je také práce s protokoly ICMP a DNS a jejich následná analýza. Druhá úloha se soustřeďuje na pokročilejší funkce Wiresharku včetně grafické prezentace výsledků. Obsahem úlohy je analýza VoIP hovoru a jeho následná rekonstrukce a dále pak porovnání protokolů TCP+TLS a QUIC při načítání zabezpečené webové stránky. Zadání práce považuji za splněné. Celkovým počtem stran 122 je text rozsahově spíše na úrovni diplomové práce. Práce je na velmi dobré úrovni a lze ji jen málo co vytknout. Název obrázku 1.5 je zbytečně dlouhý, kdy většina popisu by mohla být součástí normálního textu. Reference nejsou číslovány v pořadí, ve kterém se vyskytují v textu. Odkazy na reference 19 a 27 pak chybí zcela. V návodu ke druhé úloze je odkazováno na referenci 20. Tato reference (pokud je v textu vyžadována) měla být oddělena od zbytku referencí a citována na konci návodu vzhledem k tomu, že studenti budou pracovat s návodem samotným, nikoli celou prací. Práci hodnotím A/98 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
98

Otázky

eVSKP id 125919