LACINA, J. Meteostanice s měřením kvality ovzduší [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Lattenberg, Ivo

Bakalářská práce je po formální stránce v pořádku až na drobné překlepy (Ubibots -> Ubidots). Schéma a deska uvedená v práci neodpovídá uvedenému zdrojovému kódu, kde se z pinu IO34 odečítá napětí baterie, ve schématu i na desce je však tento pin nepoužit. Taktéž mi není ve schématu uvedeném v práci jasné, jak se může vysokou úrovní (dle kódu) spínat napájení pro senzory a GSM modul. Student pracoval samostatně a iniciativně, o výsledcích pravidelně informoval. Zadání bylo splněno, zařízení bylo předvedeno. Hodnoty měření jsou dostupné v cloudu, v době psaní tohoto posudku však nebyly k dispozici hodnoty měření kvality ovzduší (v posledních 14 dnech jsou v historii jen nuly). Kladně hodnotím zejména cloudovou část, která je velmi dobře zpracovaná. Student rychle reagoval na připomínky a poznámky a rychle je vždy do řešení této cloudové části zapracoval. Bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
83

Posudek oponenta

Hájek, Jaroslav

Práce studenta Laciny se zabývá vytvořením, jak student označuje ve svém úvodu: „konkurenceschopné, meteorologické stanice“, umožňující měřit základní meteorologické veličiny, jako je teplota, vlhkost, tlak, míra oxidu uhličitého v ovzduší atd. Studentova práce je rozdělena do několika částí a to teoretickou část, návrh meteostanice, cloudové uložiště a zobrazení grafů. K teoretické části nemám výhrady, student zde popisuje měřené veličiny a způsoby jejich měření. V části návrhu meteostanice student vybral modul ESP32, což v rámci jeho spotřeby a výkonu považuji za dobrou volbu. Praci si student ulehčil pomocí platformy Arduino a jeho knihoven. Student vybral cloudové uložiště třetí strany, a to cloudové uložiště ThingSpeak. Očekával bych u projektu velikosti bakalářské práce vytvoření vlastního cloudového řešení. Tato skutečnost byla částečně vykompenzována vlastním webem, který zobrazuje data v přehledných grafech. Tato data získává student ze služby ThingSpeak. K webu mám jen několik výtek, a to nepoužití jednotek u měřených veličin a nezabezpečení webu pomocí protokolu HTTPS, což v době kdy jsou volně dostupné certifikační služby jako LetsEncrypt považováno za samozřejmost. Kvůli výše uvedeným skutečnostem navrhuji známku B/82 b.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 125939