SCRIPNIC, D. Využití otevřených nástrojů pro monitoring přístupové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Grenar, David

Student vypracoval bakalářskou práci na téma Využití otevřených nástrojů pro monitoring přístupové sítě. V teoretické části práce jsou popsány jednotlivé technologie a nástroje pro sledování síťového provozu. Cílem práce bylo provedení charakterizace vybraného monitorovacího systému a následně pak vytvoření skriptu pro měření zpoždění a vyhodnocování vybraných IP služeb. Student v závěru praktické části, bohužel, snížil svůj odborný zájem a úsilí, což se v porovnání s teoretickou částí zpracovaného bakalářského úkolu negativně promítlo do zpracování praktické části bakalářské práce. Na nižší úrovni je pak zejména rozpracování dalších možností konfigurací a jejich následného vyhodnocení. Návrh zapojení a konfigurace by mohly být vypracované variantně ve více možných stavech. Po formální stránce práce vykazuje drobné typografické nedostatky, občas se vyskytují formulační neobratnost a do jisté míry i těžkopádnost ve vyjadřování, jež místy vedou až k sémantické nesrozumitelnosti textu (např. ve vyhodnocení dosažených výsledků či v diskusi). Odhlédneme-li od těchto formálních prohřešků, lze konstatovat, že po obsahové stránce práce splnila zadání. Navrhuji hodnocení D, 64 bodů.

Navrhovaná známka
D
Body
64

Posudek oponenta

Sládok, Ondřej

Bakalářská práce řeší problematiku „Využití otevřených nástrojů pro monitoring přístupové sítě“. Student v úvodu práce popisuje metody sledování sítě, funkce monitorovacích systémů, protokoly a nástroje pro sledování síťového provozu, zřídka popisuje QoS. Větší část teorie student věnuje popisu monitorovacích systémů Zabbix, Cacti, Nagios, NETXMS. Cílem práce byla charakterizace vybraného monitorovacího systému, vytvoření skriptu pro kontrolu zpoždění a vyhodnocování vybraných IP služeb. Student nejprve v praktické části srovnává časové údaje odezvy monitorovacích systémů Zabbix, Cacti, Nagios, NETXMS, z čehož nejlépe vychází Zabbix. Za nejhodnotnější část práce hodnotím navrženou topologii v GNS3 a skript pro kontrolu zpoždění. Avšak k práci mám i své výhrady. Chybí mi zde detailnější charakterizace vybraného systému, hlubší monitoring sítě, z hlediska různých protokolů, chování sítě při odpojení více aktivních prvků v síti a jejich následné připojení atd. Negativně hodnotím studentovu práci s výsledky a jejich prezentování. Práce obsahuje minimum grafů např.: pro mě nejdůležitější kapitola 7.8. - Vyhodnocení měření je zhodnocena jen pár větami. Z formálního hlediska je práce na celkem dobré úrovni a obsahuje jen minimální nedostatky, z odborného hlediska už je na tom práce o poznání hůře. Přes výše uvedené nedostatky musím konstatovat, že minimální cíle práce byly splněny a proto hodnotím práci E/55.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Otázky

eVSKP id 125958