OPRAVIL, T. Testování, směrování a QoS v privátních sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Škorpil, Vladislav

Pan Tomáš Opravil předložil bakalářskou práci na téma “Testování, směrování a QoS v privátních sítích“. Prezentační úroveň technické zprávy je přijatelná. Přehlednost poněkud snižuje velký rozsah, přičemž teoretická část sice odpovídá zaměření navržených laboratorních úloh, ale měla by být věnována novějším poznatkům a skutečnostem, protože uvedená teoretická část je dost zastaralá a mnohokrát v minulosti prezentovaná. Odpovídá tomu i přehled literatury, která je převážně staršího data vydání a neobsahuje žádné progresivní položky. Obě navržené úlohy jsou připraveny velmi pečlivě a rozepsány do největších podrobností, někdy až na úkor rychlé orientace. Formální úroveň práce je poznamenána chybami v použité šabloně, např. kapitoly mají začínat na nové stránce, v abstraktu je uvedena diplomová práce, i když se jedná o práci bakalářskou, kapitola Úvod by měla rozebírat zadání a nikoli uvádět důležitost komunikačních sítí a odborného vzdělání, autor by neměl zavádět nové zkratky typu FEKT VUT BR apod. Počet překlepů je přijatelný, jazyková úroveň nepřevyšuje stav v dnešní době obvyklý, např. nadužívaní ukazovacích zájmen na str. 13., apod. Práce studenta s literaturou je poznamenána nepříliš šťastným výběrem literatury, jedná se většinou a starší bakalářské práce a o wikipedii. Často není uveden vydavatel práce. Hlavním úkolem studenta bylo připravit dvě ve výuce použitelné laboratorní úlohy, což se mu podařilo na nadstandardní úrovni. Oceňuji velmi podrobný popis obou úloh, i když to paradoxně může vést někdy k těžší orientaci v podkladech a určení, co je důležité a co ne. Aktivita studenta během semestru byla příkladná. Konzultoval často a byl vždy připraven. V době koronavirové krize přešel k dálkovému přístupu k zařízením laboratoře, s čímž se původně nepočítalo. Práce splňuje požadavky kladené na bakalářskou práci, laboratorní úlohy bude možné použít ve výuce a doporučuji ji k obhajobě s hodnocením B/88.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Holík, Martin

Student Bc. Tomáš Opravil vypracoval bakalářkou práci na téma ,,Testování, směrování a QoS v privátních sítích". V praktické části je provedeno seznámení s problematikou směrovacího procesu včetně kvality služeb. V práci jsou uvedeny a rozebrány aktuálně používané směrovací protokoly a uveden přehled softwaru, který může sloužit k analýze provozu sítě. V praktické části bakalářské práce student provedl několik měření, podle kterých navrhl nové laboratorní úlohy. Tyto úlohy jsou doplněny teoretickým základem, který by si měli studenti z úloh odnést. Ačkoliv zadání bylo splněno v plném rozsahu, práci bych vytknul několik drobných nedostatků. V práci jsou patrné občasné překlepy, fonty v přílohách nejsou jednotné, a některé reference by měli být nahrazeny relevantnějšími. Z hlediska formátování bych ještě vytknul, že každá hlavní kapitola by měla být na nové stránce. I přes to, že v práci se trochu míchají pojmy jako diplomová a bakalářská práce, je samotná zpráva psaná odborně a její výsledky mohou být použity pro vzdělávání dalších studentů. Tuto práci hodnotím za B, 88 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
88

Otázky

eVSKP id 125965