BAKÓ, Z. Analýza bezdrátového provozu Wi-Fi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Pospíšil, Jan

Práce je logicky členěna do osmi hlavních kapitol, kde rozsahově od úvodu po závěr se svými 85 stranami přesahuje standardní počet stran. Nicméně vzhledem k zadání a povaze zvoleného téma to není příliš. Z formálního hlediska je práce na velmi dobré úrovni. V textu se vyskytuje minimum překlepů a dále chyby typu samostatné písmeno na konci řádku. Student pravidelně konzultoval a předkládal výsledky své práce. Autor využil celkem 83 zdrojů. Převážně se jedná o odkazy na využité programy, technickou dokumentaci, webové portály a odbornou/vědeckou literaturu. Teoretická část se zaměřuje na popis protokolu IEEE 802.11 a dále se věnuje přehledné analýze dostupných operačních systémů pro routery včetně srovnání dostupného hardware. S využitím přehledných výpisů autor vyčerpávajícím způsobem vysvětluje, jak ovládat jednotlivé nástroje na zachytávání. Práce tak poskytuje ucelený přehled pro danou problematiku. Na základě analýzy autor zprovoznil na vybraném hardware zachytávání bezdrátového provozu. Autorův přístup k práci byl pozitivní a nasbíral dostatečné znalosti z dané problematiky. Vzhledem k tomu, že některé chipsety vyžadují pro možnost přepnutí do monitorovacího režimu ovladače pocházející z neoficiální distribuce a neustálému vývoji těchto ovladačů. Stala se realizace zachytávání experimentální činností. Autor dále provedl měření pro porovnání objemu zachycených dat oproti reálnému objemu dat přenášených. Autor splnil cíle zadání. Vzhledem k výše zmíněnému hodnotím práci A/93 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Pospíšil, Ondřej

Práce je poměrně rozsáhlá (105 stran) a její informační hodnota je na dobré úrovni. Autor v teoretické části detailně analyzuje protokol 802.11 a prokazuje tímto dobré znalosti dané problematiky. Autor porovnal současné možnosti open-source firmwarů. Následně díky tomuto srovnání vybral vhodné řešení (OpenWRT). Poté v práci komentuje volbu routeru, který bude sloužit k zachytávání provozu protokolu 802.11. V praktické části autor splnil všechny části zadání. Demonstruje možnosti lokálního i vzdáleného zachytávání. Autor také vytvořil skripty pro monitorování provozu v reálném čase pomocí zvoleného routeru (Turris Omnia). Výsledné zařízení je tedy schopno generovat statistiky provozu. Autor velmi dobře demonstruje vliv RSSI na ztrátovost paketů a to pomocí různého umístění snifferu, analýzou a srovnáním zachyceného provozu v promiskuitním a monitorovacím režimu. Po formální stránce je práce na dobré úrovni. Jsou zde drobné chyby jako například osamocené písmena na konci řádku a osamocené reference na řádku. Autor v praktické části také používá poměrně často ich formu. Práce obsahuje 83 zdrojů, které v textu autor dobře využívá. Celkově práci hodnotím jako výbornou A/96.

Navrhovaná známka
A
Body
96

Otázky

eVSKP id 125966