BÁRTA, V. Laboratorní pracoviště pro měření DVB-T2 MISO vysílání [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Polák, Ladislav

Bakalárska práca sa zaoberá meraním a analýzou signálu druhej generácie digitálneho pozemského TV vysielania (DVB-T2), využívajúci prenosovú techniku multiple-input single-output (MISO). Práca je rozdelená do štyroch častí. V prvej časti je stručne popísaný vysielací reťazec systému DVB-T2 na úrovni fyzickej (PHY) vrstvy. Pozornosť je venovaná jak pre klasickú SISO tak aj pre tzv. MISO prenosovú techniku. Funkčné bloky pre SISO a MISO konfiguráciu sú definované a popísané. V druhej časti práce pán Bárta prezentuje koncept laboratórneho pracoviska pre meranie a analýzu DVB-T2 MISO signálu. Zrealizované meracie pracovisko po miernej modifikácii je možné použiť aj na meranie klasického DVB-T2 SISO signálu. Po predstavení jednotlivých častí meracieho pracoviska je popísaná aj metodika merania DVB-T2 MISO signálu. Tretia časť definuje prenosové scenáre a systémové nastavenie DVB-T2, ktoré boli uvažované počas laboratórnych meraní. Následne sú výsledky z laboratórnych meraní graficky prehľadne prezentované a diskutované. Posledná štvrtá časť práce, ktorá je vlastne príloha, obsahuje laboratórnu úlohu pre meranie DVB-T2 MISO signálu, ktorá bola navrhnutá pre magisterský predmet MPC-DVV. Súčasťou tejto prílohy je aj vzorové vypracovanie laboratórnej úlohy. Bakalárska práca spoločne s prílohou má nadštandardných 92 strán. Formálne spracovanie práce je na dobrej úrovni. Počet prevzatých obrázkov je minimum a u obrázkov, ktoré boli vytvorené na základe iných ilustrácií, nechýba odkaz na príslušný zdroj. Jednotlivé kapitoly na seba nadväzujú logicky a sú dostatočne vypracované. V práci sa vyskytuje menší počet terminologických a gramatických chýb, prípadne preklepov a nesprávnych formulácií, ktoré kvalitu práce mierne znižujú. Výsledky merania sú diskutované na obecnej úrovni, trochu hlbšia analýza by bola na mieste. Na druhej strane si však cením, že študent v rámci možností sa snažil porovnať výstupy merania s výsledkami, ktoré v tejto oblasti boli doteraz publikované. Práca s literatúrou je na výbornej úrovni, študent celkovo čerpá z 38 zdrojov. Študent počas riešenia zadania bakalárskej práci pracoval samostatne a možnosti konzultácie s vedúcim práce využíval pravidelne. Na záver by som chcel oceniť, že pán Bárta sa zúčastnil aj na študentskej konferencii EEICT 2020, kde prezentoval predbežné výsledky bakalárskej práce. Zadanie práce bolo splnené a bakalársku prácu odporúčam na obhajobu. Navrhujem bodové hodnotenie 90/A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

Posudek oponenta

Kratochvíl, Tomáš

Úkolem studenta Vojtěcha Bárty bylo detailně prostudovat vlastnosti vysílacího a přijímacího řetězce standardu DVB-T2 a zejména jeho možnosti v oblasti konfigurace diverzitního vysílání v módu MISO. Navazujícím úkolem byl návrh a realizace laboratorního experimentálního pracoviště pro monitorování a vyhodnocení příjmu. V praktické části pak měl student za úkol navrhnout a experimentálně ověřit různé přenosové scénáře s volitelnými systémovými parametry standardu DVB-T2 v konfiguraci MISO. Závěrečným úkolem byl návrh laboratorní úlohy pro měření příjmu signálu DVB-T2 a vzorové řešení této úlohy. Předložená bakalářská práce má nadstandardní rozsah 92 stran a to včetně příloh, které pak samostatně obsahují zejména návrh a vzorové řešení laboratorní úlohy. Po formální stránce jsou text a grafické výstupy na výborné úrovni. Případných nepřesných formulací nebo překlepů je v textu naprosté minimum. Oceňuji práci studenta až s 38 zdroji použité literatury, kdy takového množství mnohdy nedosahují ani srovnatelné diplomové práce. Přílohy představují v tomto rozsahu 20 stran a jsou 1) zadáním laboratorní úlohy a 2) vypracovaným vzorovým protokolem. Jednotlivé kapitoly na sebe logicky navazují a sledují zadání práce. První část práce je kompilační a vychází ze standardu DVB-T2, popisu jeho modulátoru, pilotních nosných a konfigurace MISO včetně Almoutiho kódování. Dále jsou v úvodní části představeny základní modely zemského přenosového kanálu (vše 19 stran). V druhé části práce student uvádí detailní skladbu měřícího pracoviště, které využívá přístrojové vybavení Laboratoře digitálních televizních a rozhlasových systémů UREL FEKT. Následné měřící procedury uvažují nastavení referenčního vysílání DVB-T2 v módu SISO a následné MISO scénáře pro pevný (modely kanálů – AWGN, RC20, RL20), přenosný (modely kanálů – AWGN, PI12, PO12) a mobilní příjem (modely kanálů – AWGN, RA6, TU6), včetně zajímavého nevyvážení vysílačů. Naměřené hodnoty bitových chybovostí a modulačních chyb vůči poměru nosné k šumu jsou realistické. Navržené laboratorní pracoviště bylo dostatečně zdokumentováno a vzorová měření jsou kvalitní pomůckou k navržené laboratorní úloze. Závěrem bych rád shrnul, že zadání bakalářské práce bylo splněno. Za zásadní přínos považuji vytvořenou laboratorní úlohu a její vzorové řešení. V rámci řešení student nastudoval a experimentálně měřením ověřil řadu konfigurací pro vysílání DVB-T2 v módu MISO. Současně bych rád vyzdvihnul účast studenta na studentské soutěži Student EEICT 2020. Bakalářskou práci Vojtěcha Bárty doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení A/93 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Otázky

eVSKP id 126090