VOMELA, R. Zesilovač k polovodičovému fotonásobiči [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kolka, Zdeněk

Student v rámci své bakalářské práce řešil návrh zesilovače pro polovodičový fotonásobič. Jelikož se jedná o relativně nový prvek, tak součástí práce bylo i nastudování principů jeho činnosti včetně experimentálního ověření tvaru výstupních pulsů. Student se věnoval řešení projektu rovnoměrně po oba semestry. Na konzultace docházel v rámci možností pravidelně. V jeho přístupu bych však uvítal větší míru samostatnosti a iniciativnosti. Odevzdaná práce má odpovídající formální úroveň i rozsah a obsahuje všechny potřebné materiály (schémata, motivy desek, seznam součástek) pro další využití navrženého řešení při výzkumu v oblasti dálkoměrů. Ve své práci student navrhl variantní řešení zesilovače, avšak postrádám hlubší rozpracování návrhu varianty s rychlými OZ. Nabídka výrobců OZ se neustále rozšiřuje a bylo by žádoucí porovnat jednotlivé prvky alespoň na úrovní simulace. Vzhledem k situaci na jaře 2020 byla k realizaci zvolena jedna varianta zapojení zesilovače a ověřena jeho funkce i ve spojení s fotonásobičem. K zesilovači byla realizována i deska zdroje formou laboratorního přípravku. I přes výše uvedené výtky mohu konstatovat, že student zadání práce splnil a výsledkem je realizovaný a funkční obvod. Proto navrhuji bakalářskou práci k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Barcík, Peter

Cieľom bakalárskej práce bolo zoznámiť sa s princípom činnosti polovodičového fotonásobiča. Na základe týchto znalostí, mal študent navrhnúť nízkošumový zosilňovač pre spracovanie krátkych impulzov v rádu jednotiek nanosekúnd. V úvode práce študent pojednáva o jednotlivých typoch fotonásobičov. Rozoberá princíp lavínovej fotodiody a vákuového fotonásobiča. V ďalšej časti práce podrobne popisuje princíp kremíkového fotonásobiča a stanovuje parametre výstupného pulzu. Na základe týchto parametrov navrhuje vhodný zosilňovací prvok. Študent navrhuje tri možné varianty zosilňovačov a to použitie zapojenia s operačnými zosilňovačmi, zosilňovača s premenným ziskom a monolitickým integrovaným zosilňovačom. Všetky zvolené varianty podrobne analyzuje a simuluje. Z dôvodu obmedzenia pohybu študentov na VUT, došlo iba k realizácií zosilňovača s operačnými zosilňovačmi. Práca obsahuje výsledky experimentálneho merania. V tejto časti mi chýba zmeraná šírka pásma a doba obnovy činnosti po prebudení skonštruovaného zosilňovača. Z formálneho hľadiska je práca napísaná na dobrej úrovni. Text práce je dobre čitateľný a zrozumiteľný. Rozsah práce je dostatočný. Zadanie práce považujem za splnené.

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 126107