FORMÁNKOVÁ, Z. Analýza reakce epileptogenní tkáně na intrakraniální elektrickou stimulaci [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Cimbálník, Jan

Bakalářská práce studentky se zabývá zpracováním intrakraniálního EEG z hlediska stimulací mozkové tkáně a lokalizace epileptických ložisek. Studentka splnila požadavky zadaní BP ve všech bodech. Formální stránka BP je na vysoké úrovni s minimem překlepů a gramatických chyb. Umístění některých grafů není vždy ideální (str. 56), ale tento jev se vyskytuje spíše sporadicky. Grafy, které zobrazují stejná data z jiného pohledu (ROC a precision-recall křivky) by mohly mít společnou legendu a barvy pro lepší přehlednost (např. 6.3 a 6.4). Práce je dobře strukturovaná, jednotlivé části na sebe logicky navazují a má optimální rozsah. V práci je provedena důsledná rešerše problematiky, která je správně odcitována dle standardu ISO 690. Výsledky ukazují analýzu iEEG před a po stimulacích v normální a epileptické tkáni pomocí neparametrických testů, ROC křivek a prcision-recall křivek, což jsou vhodně zvolené ukazatele pro tento typ analýzy. V průběhu práce na BP projevila studentka schopnosti samostatného programování a analytických schopností. Práci hodnotím 92 body.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Posudek oponenta

Klimeš, Petr

Předložená bakalářská práce se zabývá velmi aktuální tématikou identifikace epileptických ložisek v předoperační analýze u pacientů trpících fokální, farmakorezistentní epilepsií. Teoretický úvod do problematiky, metodická část i prezentace výsledků jsou zpracovány precizně a v dostatečném rozsahu. Studentka v práci čerpá z českých i zahraničních, velmi relevantních zdrojů. Práce rozumně kombinuje několik EEG markerů epilepsie, založených na pokročiném, širokospektrálním zpracování signálu a předkládá tak ucelenou analýzu reakce epileptogenní tkáně na elektrickou stimulaci. Výsledky naznačují, že detailní analýza těchto markerů by mohla přinést velice užitečné informace vedoucí k celkovému zefektivnění předoperační analýzy. Práce bohužel překládá výsledky založené pouze na čtyřech pacientech a je velice problematické dělat závěry na tak malém vzorku. Na druhou stranu je potřeba vzít v úvahu invazivní charakter této studie, který do značné míry omezuje akvizici velkého počtu pacientů. Předložená práce tak nabízí spíše analýzu jednotlivých pacientů, než skupinovou studii. Přesto však přináší velice zajímavé poznatky v problematice hloubkové mozkové stimulace. Jak je uvedeno i v diskuzi, bylo by dále zajímavé do práce zahrnout informaci o semiologii a typu epilepsie jednotlivých pacientů. Taková detailní analýza by však byla pravděpodobně nad rámec bakalářské práce. Na straně 39 je chyba v definici FP. Ze zdrojových kódů je však zřejmé, že se jedná pouze o překlep. V obrázku 6.1 chybí popisek co značí černé čáry v grafu. Celkové hodnocení: Studentka splnila požadavky zadání, prezentační úroveň technické zprávy, logické návaznosti textu a její rozsah jsou na vysoké úrovni. Stejně tak formální úprava technické zprávy a její jazyková úroveň. Práce s literaturou je vynikající. Popis dílčích úloh, řešení a diskuze výsledků je odpovídající dané problematice. Odborná úroveň velmi dobrá. Výsledky práce naznačují potencionální využití prezentované metodiky v klinické praxi. Souhrnně práci hodnotím 90b.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 126701