ŠARA, K. Aplikace pro stanovení tepové frekvence pomocí chytrého telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Student se ve své práci zabývá stanovením tepové frekvence (TF) pomocí chytrého telefonu. V teoretické části je pojednáno mimo jiné o možnostech stanovení TF pomocí konvenčních technik i chytrého telefonu a také o možnostech a úskalích využití mobilních aplikací ve zdravotnictví. V rámci praktické části student nasnímal pomocí chytrého telefonu v první fázi 10 záznamů PPG sloužících pro tvorbu a optimalizaci algoritmu pro výpočet TF. Následně nasnímal dalších 19 PPG záznamů pro otestování algoritmu. Jako reference bylo ve všech případech snímáno EKG. Student navrhl algoritmus pro stanovení TF, který implementoval nejprve v Matlabu a vytvořil GUI a následně i v jazyce Swift a vytvořil tak funkční prototyp aplikace pro iPhone. Na základě výsledků testování prototypu byla aplikace optimalizována a otestována na nezávislých datech. Výsledky byly řádně porovnány s referencí a jinými autory. Aplikace dosahuje průměrné chyby menší než 1 tep/min, což je velmi dobrý výsledek. Použití aplikace je intuitivní a uživatelsky přívětivé a umožňuje nastavit některé parametry. Jediná nevýhoda aplikace je ta, že real-time zobrazený signál někdy není optimálně vidět, což ale student v práci diskutuje. Z formálního i obsahového hlediska je práce na vysoké úrovni. Je logicky členěna, od úvodu po závěr čítá 43 stran a obsahuje 26 literárních zdrojů. Zadání práce je splněno. Student pracoval samostatně a svědomitě během celého roku. O aktivitě studenta a kvalitě práce svědčí i získané 2. místo na studentské soutěžní konferenci STUDENT EEICT 2020.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Vítek, Martin

Student nastudoval a v práci popsal problematiku stanovení tepové frekvence člověka, nasnímal data pomocí chytrého telefonu a vytvořil vlastní algoritmus, který porovnal s referenčním záznamem EKG. Algoritmus implementoval do mobilní aplikace a dosažené výsledky diskutoval a porovnal s ostatními autory. Zadání bakalářské práce je tak bezezbytku splněno. Po formální stránce je práce na vynikající úrovni. Od úvodu po závěr má práce solidních 42 stran, z čehož je 20 stran věnováno praktické části. Text práce je dobře členěný, obrázky mají dostatečnou kvalitu a práce obsahuje minimum překlepů. Po odborné stránce je práce na velmi dobré úrovni. Vyzdvihnout musím zejména vytvoření velmi zdařilé mobilní aplikace pro měření tepové frekvence člověka pomocí chytrého telefonu. V teoretické části práci postrádám podrobnější popis současně používaných metod. V odborné části práce postrádám detailnější diskuzi a závěr. Dosažené výsledky však považuji za vynikají a srovnatelné s ostatními autory. I přes drobné výhrady považuji práci za vynikající a hodnotím ji stupněm výborně/A.

Navrhovaná známka
A
Body
90

eVSKP id 126728