BEŇO, M. Detektor změny polohy pracující v síti IoT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Herceg, Erik

Téma bakalárskej práce študenta bola zameraná na detektor zmeny polohy zariadenia pracujúci v sieti IoT. Študent v úvodnej časti práce popisuje technológie IoT a následne podrobnejšie v práci použitú Loru. Popisuje rôzne druhy pripojenia zariadenia. V praktickej časti overil komunikáciu medzi dvoma vývojovými kitmy a zobrazil ich vo webovej aplikácii. Chýba tu bloková schéma zapojenia pre lepšie porozumenie a podrobnejší postup ako bola OTAA naviazaná. V ďalšej kapitole študent venuje pozornosť výberu MCU a zdôvodňuje jeho výber. MCU je vybrané vzhľadom na spotrebu a popisuje jeho minimálny odber ale už pri generovaní kódu v aplikácii STM32CubeMX tento fakt nezohľadňuje, či už možnosťou zvolenia módu Low-power u MCU a taktiež zvolením nižších frekvencií, ktoré majú veľký vplyv na spotrebu. Študent taktiež nezmeral celkovú spotrebu jeho zapojenia. I keď používal vývojový kit s iným, ale i tak Low-Power mikrokontrolérom táto hodnota by bola veľmi podobná, a prepočítateľná na MCU použité v práci. Študent následne popisuje nabíjací obvod a napájaciu časť obvodu. Ďalšou časťou je návrh dosky plošných spojov, kde špecificky popisuje polohu konektorov. Veta : „Anténny konektor SMA je umiestnený takmer v prostriedku takmer v strede dosky a USB konektor je na druhej strane v strede dosky.“ nemá s technickým popisom nič spoločné. V poslednej kapitole sa študent venuje samotnému FW zariadenia. Podľa zadania vykresluje jednotlivé vývojové diagramy a veľmi stroho ich popisuje. Venuje sa i inicializácii modulu s Lorou a popisuje vyčítanie čísla EUI, hodnôt z magnetometru a „zobudenie“ zariadenia. Absentuje odosielanie dát v pravidelných intervaloch. Textová časť práce je v hroznom stave. V práci sa nachádzajú rôzne druhy písma, mnohé chyby technického i gramatického rázu, chybné titulky obrázkov a ani jeden obrázok nie je vo vektorovej grafike. To odpovedá faktu, že študent na konzultácie nechodil, mailová komunikácia bola taktiež striedma a prácu som prvý krát videl 12 hodín pred odovzdaním a to v nedokončenom stave. Celkovo práca budí dojem, že bola urobená na poslednú chvíľu, čomu odpovedá vzhľad i nespočetné množstvo preklepov v textu. Študentovi bolo pozmenené zadanie do teoretickejšej roviny, z dôvodu krízovej situácie spôsobenej globálnou pandémiou. Zadanie bolo čiastočne splnené preto prácu hodnotím 55b.

Navrhovaná známka
E
Body
55

Posudek oponenta

Záplata, Filip

Student se v práci věnoval návrhu senzoru pohybu pro sítě IoT. Práce je zpracována dobře a může posloužit jako dobrý základ pro další práci, nicméně jako dokončená shrnuje práce výsledky dostatečné sotva pro středoškolskou závěrečnou práci. Zařízení mělo být navrženo s důrazem na nízkou spotřebu, tento fakt je sice zohledněn, ale návrh postrádá oporu ve studii dostupných moderních obvodů a srovnání jejich parametrů. Výsledné zařízení nebylo podrobeno podrobnému měření, není tedy možné hodnotit, s jakým výsledkem a zda vůbec bylo zadání splněno. V práci jsou uvedeny pouze návrhové podklady, avšak dokumentace vytvořeného zařízení chybí. Pokud je toto výsledný stav, není pro Bakalářskou práci dostačující. Programové vybavení je zřejmě založeno na ukázkovém programu STM, obsahuje základní nekonečnou smyčku s procesem spouštěným přerušením od senzoru pohybu a LoRa modulu. Program je jednoduchý, nicméně základní funkce by mohl splňovat. Konfigurace zařízení není programem podporována, vše je nastaveno pevně. Vzhledem k absenci analýzy spotřeby a dokumentaci vytvořeného zařízení považuji práci na hranici obhajitelnosti, doporučuji tedy práci k obhajobě s 50 body.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Otázky

eVSKP id 127333