VELASQUEZ, J. Návrh fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm pro domácnost [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vaněk, Jiří

Student Juan Velasquez se ve své práci zabývá problematikou návrhu fotovoltaické elektrárny pro účely dodávky elektrické energie pro domácnost v rodinném domě. V práci se zaměřuje na vysvětlení principu činnosti fotovoltaických elektráren, možností různého zapojení fotovoltaických elektráren, a samotným návrhem fotovoltaické elektrárny včetně analýzy předpokládané výroby elektrické energie pomocí simulačních nástrojů DEKSOFT a PV SOL a 3D modelu analyzované elektrárny a okolí. Požadavky zadání student splnil v dostatečném rozsahu. Vytknout práci by se dala nedostatečná analýza ČR trhu oblasti fotovoltaických zdrojů. V práci postupoval se zájmem o zpracovávanou problematiku, k řešení problémů přistupoval zcela samostatně a s potřebnou iniciativou. Práce je sepsána pečlivě a přehledně v anglickém jazyce a doplněna o rozšířený abstrakt v českém jazyce, její vnější úprava a grafické zpracování jsou na dobré úrovni. Odborná úroveň odpovídá znalostem získaným v daném oboru. Předložená práce a její zpracování splňují všechny požadavky kladené na diplomovou práci. Proto doporučuji práci k obhajobě. In his work, student Juan Velasquez deals with the design of a photovoltaic power plant for the purpose of supplying electricity to a household in a family house. The work focuses on explaining the principle of operation of photovoltaic power plants, the possibility of various connections of photovoltaic power plants, and the design of the photovoltaic power plant itself, including analysis of electricity production output using simulation tools DEKSOFT and PV SOL and 3D model of the analyzed power plant and its surroundings. The student met the requirements of the assignment to a sufficient extent. The lack of analysis of the Czech market in the field of photovoltaic sources could be criticized. In the work he proceeded with an interest in the processed issues, he approached the solution of problems completely independently and with the necessary initiative. The work is written carefully and clearly in English and supplemented by an extended abstract in Czech, its external design and graphic design are at a good level. The professional level corresponds to the knowledge acquired in the given field. The submitted thesis and its processing meet all the requirements for the diploma thesis. That is why I recommend working for a defense.

Navrhovaná známka
C
Body
75

Posudek oponenta

Maule, Petr

Student se ve své práci, zadané Ústavem elektrotechnologie FEKT VUT v Brně, zabývá problematikou návrhu fotovoltaické elektrárny s bateriovým úložištěm pro domácnost. Samotná práce je zpracována v rozsahu 51 stran včetně seznamu literatury, obrázků a tabulek. Práce je rozčleněna do čtyř kapitol, včetně úvodu. Teoretická část práce obsahuje tři kapitoly, ve kterém student přechází od úvodního zdůvodnění ústupu od používání fosilních paliv, přes fyzikální základy, druhy modulů (včetně bifaciálního což lze kladně hodnotit) k posouzení a srovnání jejich elektrické účinnosti. Dále popisuje druhy záření a jejich časovou a roční souvislost. Pokračuje skladbou krystalického modulu a popisem jmenovitých hodnot vybraných modulů. Teoretickou část práce zakončuje student popisem ostrovního FV systému. V kapitole 3.4.1 uvádí přehled systémů a příkladu zapojení. Obrázek 3.14 i další 3.15, kde pojednává o možnosti zapojení měniče na výrobu střídavého napětí, však shodně v obou obrázcích je zobrazeno napětí stejnosměrné (V DC). Praktické části se student věnoval pouze v jedné kapitole č. 4. V části 4.2 návrhu ostrovního systému student uvádí parametry použitelné v dotačním titulu NZÚ, která podporuje systémy napojené paralelně k distribuční soustavě (výkon, účinnost střídače, účinnost modulů). Kapitola 4.2.1 pojednává o simulačních nástrojích PV*SOL a DEKSOFT. Vyjmenovává hlavní části programu, ale použití obrázků tomu ne vždy odpovídá. K práci mám hlavní výtky: a) student se odkazuje, že ceny komponent byly převzaty z PV*SOL databáze, což je chybné tvrzení, protože taková databáze v systému PV*SOL neexistuje. b) student neuvedl mezi zdroji výrobce SW DEKSOFT, což zakládá nedůvěru ke zdrojům práce c) protože se jedná o ostrovní systém, je tento doplněn benzínovým agregátem. V tomto případě poběží v zimních měsících odhadem stovky hodin, kde se bude cena elektřiny blížit 12-15 Kč/kWh. d) celoroční spotřeba 3929 kWh nneí vhodná pro ostrovní systém a student k tomuto závěru nedospěl. Měl by přizpůsobit spotřebu off-grid a vynechat některé elektrické "žrouty". d) v závěru nesouhlasím s tvrzením, že ve srovnání s výrobnami elektřiny z fosilních paliv, je jejich výroba výhodnější a to i ve srovnání s jinými druhy OZE - oproti navrhovanému FVS. Předložená práce splňuje požadavky kladené na diplomovou práci, je srozumitelná a zadání práce bylo splněno. Práci proto doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou D.

Navrhovaná známka
D
Body
60

Otázky

eVSKP id 128299