BERKA, M. Studium chování nanočástic platiny ve složkách životního prostředí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Komendová, Renata

Diplomová práce studenta Bc. Michala Berky "Studium chování nanočástic platiny ve složkách životního prostředí" splnila své zadání. V teoretické části práce byla vypracována literární rešerše, týkající vstupu a chování platiny v životním prostředí a problematiky půdy a půdní organické hmoty. O problematice nanočástic platiny a zejména jejich chování za environmentálních podmínek doposud neexistuje mnoho informací. Právě fyzikálně-chemické procesy probíhající v půdách mohou významně ovlivnit environmentální chování nanočástic, jejich vstup do jednotlivých složek životního prostředí, biodostupnost, toxicitu a určit tak jejich další osud v prostředí. Cílem této práce bylo posoudit vliv velikosti nanočástic na vlastnosti půdní organické hmoty. Experimentální část této práce navazuje na výsledky z pilotních experimentů, které byly získány v rámci bakalářské práce studenta Michala Berky s názvem „Nanočástice platinových kovů v životním prostředí“. Tyto výsledky z bakalářské práce spolu s některými výsledky z diplomové práce byly publikovány v odborném časopise Science of the Total Environment. Výsledky všech těchto experimentů poukazují na to, že nanočástice platiny mohou zásadním způsobem ovlivňovat fyzikálně-chemické procesy probíhající v půdách a také to, že vše se odvíjí právě od velikosti nanočástice. Kladně hodnotím zejména předstih, s jakým student provedl všechny experimenty. Diplomovou práci Michala Berky klasifikuji výborně/A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Využívání konzultací při řešení práce A
Závěry práce a jejich formulace A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Celkový přístup k řešení úkolů B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Řezáčová, Veronika

Předkládaná diplomová práce (DP) Bc. Michala Berky je zpracována na téma „Studium chování nanočástic platiny ve složkách životního prostředí“, tedy na téma v dnešní době vysoce aktuální. Konkrétně je věnována ovlivnění vlastností modelového vzorku půdy a přítomné vody částicemi Pt o velikosti 200 nm a částečně (jako pokračování bakalářské práce) i o velikosti 3 nm. Tato DP má celkem 58 stran. Teoretické část naplňuje 18 stran. Úvodní podkapitoly teorie jsou napsány velmi stručně a útržkovitě. Naproti tomu je vhodným způsobem zpracována kapitola patřící půdě. V experimentální části jsou 4 strany věnovány přípravě vzorků a podmínkám meření. Výsledky a diskuze naplňují 15 stran. Jsou zpracovány přehledně graficky s poměrně stručným komentáře. Závěr DP je napsán výstižně a srozumitelně. V překládané DP se vyskytují formální nedostatky. Jde např. uvedení obrázků bez odkazu v textu, rozdělení čísla a jednotky na dva řádky, chybějící dílky na osách v grafech, chybějící či nevhodně umístěné čárky ve větách. Zmateně působí uvedení jiných hodnot vlhkostí v grafech a v dikuzi. Aktuální náplň a nové výsledky DP jsou důležitým dílčím krokem v pochopení důsledků přítomnosti nanočástic Pt v životním prostředí. Předkládanou DP proto doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm B – velmi dobře.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání B
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 123811