JUGLOVÁ, Z. Vývoj metody pro stanovení antibiotik v mléce pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Diviš, Pavel

Studentka splnila zadání své diplomové práce. Své práci se důkladně věnovala, studovala literaturu, využívala konzultací. Výsledky své práce dokázala vyhodnotit, diskutovat a následně vytvořilt závěry ze své práce. Studentku je potřeba pochválit za kladný postoj k práci v laboratoři a za včasné zpracování všech částí své diplomové práce, na druhou stranu je však potřeba také zmínit špatné jazykové zpracování jednotlivých kapitol předkládaných ke kontrole. Celkově práci hodnotím známkou A-výborně a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse C
Kvalita zpracování výsledků A
Závěry práce a jejich formulace B
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Pořízka, Jaromír

Předložená DP Bc. Zuzany Juglové řeší vývoj HPLC metody pro stanovení antibiotik v mléce. Zásadní přínos této práce vnímám v zacílení na relativně novou analytickou oblast aplikace dgt pro analýzu léčiv v potravinářských matricích. Práce je sepsána na 64 stranách a má standardní členění dle doporučení FCH VUT v Brně. V rámci rešerše autorka čerpala ze 71 relevantních literárních zdrojů. Citace jsou prezentovány ve správném formátu. Pasáž o antibioticích ve veterinární medicíně a v mléce by mohla být rozsáhlejší a lépe člěněná. Pozitivně hodnotím pasáž o kapalinové chromatografii, která se kromě běžného popisu instrumentace podrobně věnuje validačním parametrům, což je z hlediska zaměření práce zásadní. K teoretické části mám dále tyto dvě výhrady: str. 25 - dávkování - existují i autosamplery beze smyčky str. 26 - eluční síla methanolu je v rámci reverse phase chromatografie nižší než u acetonitrilu K experimentální části práce nemám větších výhrad - jednotlivé experimenty jsou dostatečně podrobně popsány. Jedinou výtku mám ke složení mobilní fáže dle tabulky 3 - TFA jistě nemůže být v koncentraci 1M Prezentace výsledků je realizována pomocí širokého spektra tabulek a grafických výstupů. Výsledky vývoje separační metody zahrnují všechny významné validační parametry a je zřejmé že metoda na úrovni modelového systému funguje. Mám však několik připomínek: str. 38 - citace 70 neodpovídá Fritz a Zuo z roku 2007...v seznamu literatury se jedná o citaci 71, kde je navíc uvedena jako Ritz a Zuo str. 40 - pokud uvádíte, že rozlišení bylo vyhovující, je to pojem značně subjektivní. Bylo by dobré uvádět konkrétní hodnotu rozlišení str. 41 - zrychlení eluce obou separovaných analytů nelze přisuzovat vyšší eluční síle methanolu ve srovnání s acetonitrilem v obecném rámci reverse phase chromatografie. Zvýšením podílu methanolu došlo ke zvýšení polarity mobilní fáze a tím byla zvýšena rychlost eluce polárních antibiotik str. 43 - výběr vhodné vlnové délky pro detekci - vybrané vlnové délky neodpovídají prezentovaným absorpčním spektrům Z formálního hlediska mi trochu vadilo formátování práce s nestandardními odstavci a také občasné typografické chyby. Cíle práce dle zadání byly splněny a i přes některé zmíněné vady má předkladaná práce svou kvalitu a jistě poslouží jako podklad pro další experimenty v oblasti aplikace DGT v analýze antibiotik v potravinářských matricích. Diplomovou práci hodnotím známkou B - velmi dobře a doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování C
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124019