MICHÁLKOVÁ, K. Chemická charakterizace vín z vybraných PIWI odrůd [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Pořízka, Jaromír

Studentka Bc. Kateřina Michálková se v rámci své DP věnovala problematice chemické charakterizace vín z PIWI odrůd. Motivace zahájit tento výzkum vycházela z pozorovatelného trendu navyšování produkce těchto specifických vín, které je způsobeno odklonem od tradičního konvenčního způsobu pěstování révy s aplikací tradičních pesticidů. V současné době neexistuje větší množství studií věnující se tomuto konkrétnímu tématu. Kateřina Michálková se v soukromí věnuje výrobě vína v rodinném vinařství a díky tomu dokázala přinést celou řadu zajímavých poznatků a návrhů jak při formování struktury práce, tak i během měření a sepisování. V rámci experimentální činnosti studentka pracovala po zaškolení samostatně a měření byly provedeny v plném rozsahu jak byly plánovány v zadání práce. Na základě konzultací se Kateřina Michálková naučila rychle pracovat s pokročilým statistickým softwarem a tyto znalosti aplikovala při zpracování dat. Byla schopna z datasetu vyextrahovat velmi zajímávé informace a ty poté diskutovat ve své práci. Diskuse byla podpořena dobrou prací s literaturou. Jako vedoucí jsem byl se studentkou velmi spokojen, dle mého názoru DP splňuje nároky na VŠKP, cíle byly splněny a hodnotím ji známkou A - výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vítová, Eva

Diplomová práce se zabývá problematikou charakterizace vybraných PIWI odrůd vína. Teoretická část vychází z celkem 61 kvalitních literárních zdrojů, většinou časopiseckých vědeckých publikací. Je zpracována poměrně stručně, ale přehledně a lze ji považovat za dostatečný podklad pro provedení experimentů. V experimentální části byly vzorky vína podrobeny komplexní charakterizaci z hlediska základních chemických parametrů, antioxidační aktivity, obsahu vybraných prvků, organických kyselin, polyfenolů a těkavých látek. Pro jednotlivá stanovení byly použity klasické metody, zavedené na ÚCHPBT; lze ocenit využití řady různých instrumentálních technik, které studentka musela zvládnout. Získané výsledky jsou prezentovány formou tabulek a grafů, vyzdvihla bych velmi kvalitní statistické zpracování a výbornou diskusi. Závěry práce výstižně shrnují zjištěné experimentální poznatky. Kvalitu práce bohužel snižuje množství překlepů, pravopisných a formálních chyb, nicméně je velmi zajímavá, i přes uvedené nedostatky po stránce obsahové i formální splňuje požadavky na magisterskou diplomovou práci a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124032