BOBOKOVÁ, A. Zisk a komplexní charakterizace extraktů rýmovníku (Plectranthus spp.) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Vítová, Eva

Tato práce je pilotní částí rozsáhlé studie, která se bude zabývat možnostmi získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, kosmetických a příp. jiných výrobků. Práce se konkrétně věnuje rýmovníku (Plectranthus amboinicus); tato bylina má velký potenciál vzhledem k vysokému obsahu látek s antimikrobiálním a antioxidačním účinkem, díky čemuž je už dlouho používána v lidovém léčitelství. Ve formě extraktů by mohla zvýšit nutriční i senzorickou kvalitu vhodných potravin nebo pochutin. Podstatou experimentální části byl výběr vhodné metody získávání extraktu se zachováním maxima nutričně i senzoricky cenných složek, a optimalizace vybraného procesu s využitím matematicko statistické metody plánování experimentu. Získaný extrakt byl charakterizován z hlediska antioxidační aktivity, obsahu polyfenolických a těkavých (aromatických) látek. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. Provedla značné množství experimentů, které také dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Saláková, Alena

Diplomová práce udává ucelený přehled dané propblematiky, vychází ze 130 literárních zdrojů, převážně zahraničních. Seznam literatury je napsán nejednotně, v tabulkách jsou nestandardně označeny statistické významnosti (lépe uvést jako horní index). Uveďte do jakých konkrétních potravin by bylo možné použít extrakt rýmovníku. Popište vypěstování rýmovníku v laboratorních podmínkách použitého při řešení diplomové práce.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 124109