BOBOKOVÁ, A. Zisk a komplexní charakterizace extraktů rýmovníku (Plectranthus spp.) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Tato práce je pilotní částí rozsáhlé studie, která se bude zabývat možnostmi získávání extraktů biologicky aktivních látek z vybraných druhů rostlinných materiálů a jejich aplikací do potravin, kosmetických a příp. jiných výrobků. Práce se konkrétně věnuje rýmovníku (Plectranthus amboinicus); tato bylina má velký potenciál vzhledem k vysokému obsahu látek s antimikrobiálním a antioxidačním účinkem, díky čemuž je už dlouho používána v lidovém léčitelství. Ve formě extraktů by mohla zvýšit nutriční i senzorickou kvalitu vhodných potravin nebo pochutin. Podstatou experimentální části byl výběr vhodné metody získávání extraktu se zachováním maxima nutričně i senzoricky cenných složek, a optimalizace vybraného procesu s využitím matematicko statistické metody plánování experimentu. Získaný extrakt byl charakterizován z hlediska antioxidační aktivity, obsahu polyfenolických a těkavých (aromatických) látek. Studentka přistupovala k řešení práce se zájmem a velkým nasazením. Výborným způsobem zvládala práci v laboratoři, kde prokázala velkou pečlivost, přesnost a experimentální zručnost, bez problémů zvládla i práci s instrumentální technikou. V průběhu práce byla zcela samostatná, plánovala si experimenty, připravovala vzorky, organizovala průběh práce. Provedla značné množství experimentů, které také dokázala výborným způsobem zpracovat a vyhodnotit. Pracovala systematicky a svědomitě, prokázala schopnost samostatně řešit zadané úkoly, dobře se orientovala v příslušné problematice. Velmi účinně využívala teoretické znalosti získané v průběhu studia na FCH VUT, které vhodně kombinovala se studiem doporučené domácí i zahraniční literatury. Celkovým výstupem je zajímavá studie s originálními výsledky, která bude zpracována do publikace v impaktovaném časopise.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce udává ucelený přehled dané propblematiky, vychází ze 130 literárních zdrojů, převážně zahraničních. Seznam literatury je napsán nejednotně, v tabulkách jsou nestandardně označeny statistické významnosti (lépe uvést jako horní index). Uveďte do jakých konkrétních potravin by bylo možné použít extrakt rýmovníku. Popište vypěstování rýmovníku v laboratorních podmínkách použitého při řešení diplomové práce.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 124109