PŘINOSIL, M. Využití obnovitelných zdrojů energie pro čištění a úpravu vody [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Baxant, Petr

Student Michal Přinosil se ve své bakalářské práci zabývá problematikou čističek vody a jejich napájením pomocí obnovitelného zdroje energie, v jeho případě pomocí fotovoltaické elektrárny. Cílem práce bylo shromáždit informace o energetické náročnosti různých technologií na čištění vody a její čerpání a zamyslet se nad možnostmi, jak tuto spotřebu hradit z trvale udržitelného zdroje. V první části práce se student zabývá čistírnami odpadních vod, legislativou odpadních vod a požadavky zákona na kvalitu vypouštěných vod z čistíren. Dále se zaměřuje na malé domácí ČOV, které jsou potenciálně nejzajímavější skupinou systémů pro napájení z OZE. Popisuje technologii ČOV a její energetické nároky a další technické parametry na vybraných čtyřech typech nejmenší ČOV. Následuje pojednání o spotřebě velkých městských ČOV a jejich energetické nároky, zde konkrétně ČOV v Brně Modřicích. Není zde však uveden podrobnější rozbor, jaké technologie na velké ČOV jsou, jakou mají spotřebu a zda je hrazena ze sítě či vlastní výroby elektřiny v místní kogeneraci. Bylo by určitě zajímavé se zamyslet i nad možnostmi instalace FVE v takovéto čistírně a přímé využití elektřiny pro technologie. V další části práce se zabývá návrhem a realizací instalace malé ČOV a návrhem napájení pomocí FVE. Dále v práci popisuje vlastní konstrukci modulárního filtru, který sám sestrojil a otestoval. Tento filtr by se mohl použít jako sekundární dofiltrace vody za ČOV a nebo jako filtr dešťové vody. V poslední kapitole dále provádí rozbor spotřeby čerpadel na vodu a jejich účinností. Student Michal Přinosil na tématu bakalářské práce pracoval intenzivně prakticky více než rok díky prodloužení studia. Byl aktivní při praktických instalacích a sám vytvořil testovací součásti modulárních filtrů, které byly testovány v různých konfiguracích a byly provedeny rozbory vody s velmi příznivými výsledky potvrzujícími účinnost filtrů. Provedl praktické měření účinnosti čerpadel a jejich energetické náročnosti a výsledky přinášení zajímavé poznatky pro optimalizaci těchto systémů. Student se o téma aktivně zajímal, přistupoval k řešení velmi iniciativně, účastnil se setkání a poskytoval průběžné výsledky. Považuji práci za iniciační materiál pro tuto oblast spotřeby elektrické energie, splňuje pokyny v zadání a bakalářskou práci doporučuji k obhajobě u státní závěrečné zkoušky.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Radil, Lukáš

Student Michal Přinosil se zabýval ve své práci čistírnami odpadních vod (ČOV) a jejich potřebou energetické minimalizace, respektive využití OZE pro její chod. Práce je dobře strukturovaná, má jasné členění do jednotlivých kapitol a má celkem 67 stran. Student uvádí v tabulce 3-1 jako parametr "Váha", místo hmotnost. Hranaté závorky u jednotek, místo kulatých apod. Černí uhlí není aktivní uhlí (je možnost ho z černého vyrobit, ale není to synonym) - obr. 5-4. Jinak se dá konstatovat, že práce je kromě pár výjimek (Kg/m3 místo kg/m3) na přijatelné typografické úrovni (ilustrační obrázky komponentů FVE jsou obří, naprosto zbytečně rozbíjejí text a jsou zcela neúčelné). Šablona práce není plně dodržena. Po odborné stránce je práce standardním bakalářským dílem. Dopouští se několika nepřesností, které ale nemají vliv na konečné vyznění. Co ale postrádám je větší rozšíření rešeršní části – jednotky SBR, kořenové čistírny, prostě jiné metody čištění vod než vybrané řešení. Stejně tak odborné vyjadřování (pojmy jako denitrifikace, nitrifikace, aj.) chybí. BSK5 má také přesnou specifikaci, která v seznamu chybí. U olověných VRLA akumulátorů bych zásadně nedoporučoval vybíjet na úroveň 80 %. Je to limitní hodnota, která není obecně doporučována. Parametry zmíněného akumulátoru jsou výborné, přesto doporučuji DOD do 50 %. Proto se sice systém prodraží, ale cena na jeden cyklus by se mohla snížit. K návrhu systému FVE nemám moc připomínek. Trošku se ztrácí celkové cílení práce. Podle zadání bych si představoval hlubší analýzu energetické efektivnosti čistíren na trhu, popřípadě nějaké návrhy zlepšení, aby skutečně energetická potřeba byla minimální. To se nepodařilo, ani se student nepokusil proniknout do hlubších znalostí čištění odpadních vod (měření dle kyslíkových sond, ORP sondy aj.). Je to škoda, mohlo to práci posunout na vyšší úroveň. Mohu konstatovat, že zadání student splnil, zkoumal možnosti další filtrace odpadní vody a její využití v dalších procesech. Proto hodnotím práci stupněm C a doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 124092