ŠIMEK, M. Měřicí audio předzesilovač pro komunikátor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanák, Pavel

Pan Šimek měl za úkol zkonstruovat zesilovač, který by bylo možné použít pro měření na simulátoru torza. Bohužel v době odevzdání (8.6.2020) je výsledek nepoužitelný. Sluchátkový zesilovač má velké rozdíly parametrů mezi oběma kanály a mikrofonní zesilovač má větší šum než bylo požadováno. Proto ani zatím nebyla provedena některá důležitá měření (přeslechy, napájení mikrofonu atd.). Realizace byla značně problematická, student (mimo jiné) otočil a opakovaně zničil několik důležitých součástek v celkové ceně cca 1000 Kč. Celkově bylo zřejmé, že problematice příliš nerozumí a při oživování jsem musel mnohé problémy odhalit za něj. Přestože jsem mu opakovaně psal, aby přeměřil skutečné rozměry konektorů, tak většina z nich v plošném spoji nesedí a student je nakonec musel přilepit. Podobných "oprav" je tam však mnohem více, takže i po mechanické stránce je zesilovač dosti nespolehlivý. Pokud student do obhajoby stihne zesilovač zprovoznit alespoň po elektrické stránce, tak navrhuji hodnocení E. Pokud ne, tak jej komisi doporučuji snížit na F.

Navrhovaná známka
E
Body
50

Posudek oponenta

Balík, Miroslav

Student Michal Šimek se ve své práci zabýval návrhem a výrobou měřicího audio předzesilovače pro komunikátor, který má sloužit jako přípravek do laboratorní úlohy. Úvodem lze říci, že to, co bylo vytvořeno a odevzdáno není možné pro daný účel používat. V teoretické části práce jsou stručně zmíněny požadavky na mikrofonní předzesilovač dle ITU-T REC. P381, následně student rozebírá naprosté základy, které se týkají zapojení s operačními zesilovači, teoretická část pak končí opět základním rozborem šumových vlastností neinvertujícího zapojení OZ. Dále student navazuje výběrem vhodných zapojení v jednotlivých částech celého zapojení přípravku. Celkové schéma, ať už blokové nebo jakékoliv jiné, které by přehledně popsalo celý přípravek, v dokumentu zcela chybí. Jednotlivá zapojení pak rozhodně nepatří mezi složité, v některých částech pak nebylo studentem zvoleno úplně vhodné řešení. Např. výstupní zesilovač pro sluchátka je zapojen jako napěťový sledovač s nízkošumovým OZ. Student vůbec neřešil, jaká je typická jmenovitá impedance sluchátek a pod pojmem oživení či testování tohoto zapojení si představuje měření charakteristik výstupního zesilovače naprázdno. Současně ani nejsou dokumentována některá důležitá měření nutná pro úspěšné hodnocení vlastností tohoto typu přípravku. Rozsah práce je poměrně krátký, text se vyskytuje na str. 12 až 35, kde nemalá část obrázků měla být spíše součástí přílohy, než textu práce samotné. Slohová úroveň práce je podprůměrná a způsoby vyjadřování se nehodí pro odborný text. Dále je v práci četný výskyt nedostatků, mimo běžné překlepy jsou to chybějící mezery mezi hodnotou a jednotkou, nedodržování pravidel zápisu matematických výrazů v textu, nenavazující křížové odkazy, náhodné změny typu fontu, různá velikost fontů u matematických výrazů apod. V obrázcích s deskami plošných spojů vůbec nejsou rozlišovány vrstvy, všechny vrstvy jsou tak spojeny v jednu bez rozlišení. Celkově dokument bakalářské práce působí velmi ledabyle. Přípravek jako takový není vyroben kvalitně, pokulhává jak v polohování, tak v samotném pájení součástek, výsledný přípravek působí pionýrsky. Jak autor sám přiznává, přípravek nefunguje. Výsledky bakalářské práce za stávajícího stavu bohužel nesplňují požadavky na její úspěšnou obhajobu. Z výše uvedených důvodů hodnotím práci F/45.

Navrhovaná známka
F
Body
45

Otázky

eVSKP id 125874