ŠLÍGL, J. Solární nabíječka s balančním obvodem pro 4 článkovou baterii pracující v IoT [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Herceg, Erik

Študent Jan Šlígl sa vo svojej práci venoval návrhu solárnej nabíječky s balančním obvodem pro 4-článkovou baterii pracující v IOT. V prvej až štvrtej kapitole sa venuje teoretickému rozboru práce a podrobne popisuje hlavné komponenty použité v bakalárskej práci. Teoreticky rozoberá typy solárnych článkov, batérií a venuje sa i porovnaniu a použitiu aktívneho a pasívneho balancovania. V praktickej časti práci sa študent dôsledne venoval návrhu HW časti práce, kde zdôvodňoval simuláciou i výpočtom výber daných súčiastok. Kladne chválim zmenu topológie merania napätia na článkoch, kde sa študent vyvaroval zbytočnej chybe v meraní. Chýba detailnejší popis a dôvod výberu LoRy a porovnanie s konkurenčnými IoT technológiami. Posledná kapitola sa venuje popisu samotného balancovacieho algoritmu. Student nakreslil obecný vývojový diagram, skorej by bol vhodný diagram, ktorý by bol aplikovatelný na konkrétny prípad samotnej práce. Študent implementoval jednoduchý balancovací algoritmus do vývojového kitu a pomocou potenciometrov simuloval pripojené batérie a balancovanie indikoval LED diodami. Stavy na baterkách posielal po UART-u do PC, kde ich zobrazoval. V tejto časti chýba viac iniciatívy a chýba mi podrobnejší kód, ktorý by viac odpovedal HW riešeniu a bol obšírnejší, i keď napísaný na „slepo“. Následne študent simuloval a porovnával aktívne a pasívne balancovanie s reálnymi parametrami článku v programe Simulink. Študent zvolil veľmi kritické prípady SOC jednotlivých článkov, ktoré v praktickom svete nie sú štandardné. Textová časť práce je formálne v poriadku s malými technickými preklepmi a chybami. Záporne hodnotím, že grafy mohli byť vypracované v tabuľkovom editore, kde by bol zaručený rovnaký vzhľad. Študent pravidelne dochádzal na konzultácie. Študentovi vplyvom krízovej situácie spôsobenou globálnou pandémiou bolo znemožnené testovanie v reálnych podmienkach a tak isto mu chýbalo potrebné vybavenie na dokončenie pôvodného zadania. Pozmenené zadanie by som hodnotil ako splnené, ale očakával by som viac samostatnosti a iniciatívy v riešení problémov.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Kufa, Jan

Bakalářská práce Jana Šlígla se zabývá návrhem a realizací solární nabíječky s balančním obvodem pro čtyř-článkovou baterii pracující v IoT. Student nejdříve zmiňuje teorii ohledně fotovoltaických článků a popisuje typy akumulátorů a jejich balancování. Následně krátce řeší problematiku IoT. Poté student řeší návrh a realizaci jednotlivých systémů své práce. Na konci své práce student provádí kontrolní simulaci vytvořeného zařízení. Student napřed navrhnul teoretické schéma celého systému. U všech funkčních bloků student obhajuje výběr použitého řešení. Nejprve funkční bloky teoreticky popíše a poté podle požadovaných parametrů vybírá vhodné součástky. Volba vhodných hodnot součástek je podpořena výpočty. Na druhou stranu mi v práci chybí detailnější popis tvorby výsledného schématu zapojení. K práci mám několik připomínek. Z blokového schématu na obrázku 5.1 vyplívá, že pokud nebude svítit slunce, tak nebude fungovat mikrokontrolér pro balancování baterií a odesílání dat. V kapitole 5.2 nesouhlasím s tvrzením, že pokud akumulátor se standardním nabíjecím proudem 0,3 C bude nabíjen menším proudem, tak by to vedlo ke snížení životnosti akumulátoru. Na obrázek 5.2 není v textu odkazováno. Z legendy navíc není patrné, jestli se jedná o průběhy při vybíjení nebo nabíjení akumulátoru. Pozitivně hodnotím, že zdrojový kód je dobře okomentovaný. Na druhou stranu chybí zdrojový kód pro LoRa modul. Student odesílá data pouze po rozhraní UART. Z textu není patrné, zdali spotřeba multiplexoru 50 mA je pouze při měření nebo po celou dobu. Na zařízení s důrazem na nízkou spotřebu se mi zdá tako spotřeba velmi velká. V práci postrádám reálné odměřené parametry, a hlavně jaká je spotřeba zařízení, když je na ní kladen velký důraz. Nutno zmínit, že výsledky simulací pasivního balancování podporují funkčnost zařízení. Textová část bakalářská práce je přehledná a logicky členěna, v malé míře jsou v ní zavádějící nebo netechnické výrazy. V práci je malé množství překlepů nebo gramatických chyb. Práce obsahuje dostatečný počet stran. V realizační části student splnil s menšími problémy požadavky dané zadáním práce. Práce je podpořena 28 referencemi. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím stupněm C 79 bodů.

Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 126088