MIČKA, J. Širokopásmový VF generátor signálu do 6GHz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Urbanec, Tomáš

Student si vybral jako bakalářskou práci návrh a realizaci širokopásmového generátoru. Problematice se věnoval soustavně, pravidelně konzultoval a sám navrhoval řešení dílčích problémů. Návrh desky plošných spojů, která musela splnit požadavky na vysokofrekvenční chování jejích částí zvládl velmi dobře a hodně času věnoval i tvorbě programového vybavení řídícího mikroprocesoru. Ovládání tak vypadá promyšleně a generátor je plně funkční. Nad rámec zadání student do generátoru zařadil širokopásmový zesilovač pro zvýšení výstupního výkonu. Dále nad rámec zadání vytvořil 3D model krabičky generátoru a úspěšně jej do ní zabudoval. Jako celek je generátor plně funkční a může být zařazen do výuky v laboratoři. Samotný text práce je zdařilý a dostatečně popisuje řešenou problematiku. Student zdokumentoval jak obvodový návrh řešení, tak naprogramovaný firmware a nechybí ani popis obsluhy generátoru jak manuální, tak pomocí implementovaných SCPI příkazů. V závěru práce jsou ověřeny parametry realizovaného generátoru pomocí spektrálního analyzátoru a detailně proměřen fázový šum výstupního signálu. Velká změna výstupního signálu s kmitočtem je dána z velké části vybraným PLL syntezátorem, jehož zvolený pracovní mód navíc není v dostupné dokumentaci zaručován a z části použitým zesilovačem, který byl vybrán z dostupných typů. Práce je tak velmi obsáhlá a kvalitní i přes náročnost řešené problematiky.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Kubíček, Michal

Předložená práce prezentuje popis návrhu a realizace univerzálního vysokofrekvenčního generátoru, který student v rámci své bakalářské práce vyrobil a otestoval. V úvodu práce stručně popisuje funkci fázového závěsu a následně typickou strukturu generátorů na něm založených. Dále student prezentuje vlastní zapojení navrženého generátoru, včetně volby jednotlivých komponent. Zde bych uvítal důkladnější rozbor blokového schématu generátoru, a u některých komponent podrobnější zdůvodnění výběru či nastavení (např. zvolená frekvence f PFD, volba řídicího mikroprocesoru). Následuje popis mechanické konstrukce, kde student využil CAD nástroj pro 3D modelování (Fusion360) a popis firmwaru zařízení, včetně implementace SCPI příkazů pro ovládání přístroje z PC - obojí hodnotím velmi kladně. V závěru práce jsou potom uvedeny výsledky měření parametrů výstupního signálu generátoru, včetně analýzy příčin zjištěných nedostatků (např. nižší výstupní výkon zapříčiněný útlumem substrátu FR-4). Celkově práci hodnotím jako vysoce nadprůměrnou a to jak po technické, tak po formální stránce.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Otázky

eVSKP id 126089