THEUMER, R. Syntéza frekvenčních filtrů se schopností elektronické rekonfigurace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Langhammer, Lukáš

Bakalářská práce se zaměřuje na návrh elektronicky rekonfigurovatelných filtračních struktur, kdy bylo studentovým úkolem navrhnout a nasimulovat několik zapojení tohoto typu filtru a vybraná zapojení podrobit dodatečné analýze (citlivostní, parazitní, teplotní, Monte Carlo, analýza stability). Student k vypracování práce přistupoval aktivně a se zájmem. Vznikla čtyři obvodová řešení založena na různých návrhových metodách. Simulace jsou provedeny s užitím CMOS modelů dostupných aktivních prvků. Návrhy byly doplněny o dodatečné analýzy dle zadání. Vybraná zapojení byla následně i zkonstruována za pomocí dostupných aktivních prvků a experimentálně ověřena. Zadání práce bylo splněno. Práce je na dobré úrovni s několika málo nedostatky, které jsou spíše formálního charakteru. O kvalitě práce svědčí i fakt, že jedno z navržených zapojení bylo prezentováno v podobě příspěvku na studentské konferenci EEICT 2020. Příspěvek se umístil na třetím místě v dané kategorii a byl následně přeložen do angličtiny pro zařazení příspěvku do mezinárodní databáze Web of Science a Scopus. Práci hodnotím A/97 bodů.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Posudek oponenta

Šotner, Roman

Cílem práce je navrhnout nová obvodová řešení tzv. rekonfigurovatelných filtrů (kromě standardních parametrů existuje i možnost elektronicky řídit typ přenosu). Na bakalářskou práci shledávám zadání za poměrně obtížné, protože metody syntézy obvodů se na této úrovni studia nevyučují. Z pohledu vedoucího práce, který asi cílil na získání asistenta (simulace a experimenty) v problematice řešení své disertační práce, lze s takovým postupem souhlasit a může obohatit studenta o zkušenosti i vedoucího o výsledky, pokud je studentovi problematika předložena ve stravitelné formě. Rozhodně tento typ zadání nesedne všem. To se zřejmě podařilo. Teorie je popsána celkem obstojně a na dobré odborné úrovni. Práce je psána celkem čitelnou formou bez výrazného množství problémů a nepřesností, např. definice strmosti (stále záporné) modulové charakteristiky je trochu matoucí. Návrh rozměrů MOS tranzistorů (pokud se jedná o studentovu práci) by měl být lépe a detailněji zdůvodněn. V práci uvedené přenosové funkce a výsledné obvodové realizace opravdu obsahují náznaky originality a mohly by být za splnění jistých podmínek i publikovatelné. Při analýze parazitních projevů reálných prvků by chtělo stanovit i konkrétní dopady (např. zdůvodnit hodnotu konečného útlum přenosu i kmitočtové pozice „nových nulových bodů“). Filtr (obr. 3.4) popsaný přenosovou funkcí (3.17) by mohl za jistých podmínek vykazovat nestabilitu (lze se parametru gm5 ve jmenovateli zbavit?). Nejsem si jistý parametrem gm v ideálním modelu na obr. 3.8, vstupní odpor napěťového diferenčního vstupu by měl být nekonečný. Hodilo by se také diskutovat velmi užitečnou informaci - zda lze filtr typu PP ladit s konstantním zesílením v propustném pásmu při konstantní šířce pásma. Stabilitu obvodu by bylo vhodné testovat více než jedním způsobem (ve více doménách – např. dle Bodeho přes fázovou bezpečnost, tak i odezvou na skok na vstupu). Analýza Monte Carlo by měla především zohlednit rozptyl parametrů aktivních prvků (gm, A, B, Zout… a např. i kmitočtové závislosti těchto parametrů), není to však podrobněji diskutováno a může dojít k horším dopadům než při uvážení pouze pasivních součástek. Formální stránka působí velmi uhlazeně a profesionálně (kvalitní ilustrace, vhodné formátování, občas se objeví překlep). Citace reference se píše do věty (je její součástí). Asi bych nepoužíval označení f v obr. 3.21 z důvodu záměny s kmitočtem. Např. v obr. 4.2 bych pro porovnání uvedl i výsledky simulací. Nastavení jednotlivých parametrů (gm, atd., pokud se mění) by pro přehlednost mělo být uvedeno přímo v obrázcích. Změna hodnot v tabulce 3.3 by mohla být vzestupná nebo sestupná. Odkazy na rovnice mají mít závorku i v textu. Student odvedl celkem velké množství práce a experimentů přínosných pro výzkumnou oblast návrhu analogových filtrů. Navrhuji hodnocení A/94b.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Otázky

eVSKP id 126105