DOLEŽALOVÁ, A. Softwarový nástroj pro výuku rentgenových systémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Mézl, Martin

Studentka Anna Doležalová vypracovala bakalářskou práci na téma Softwarový nástroj pro výuku rentgenových systémů. V rámci teoretické rešerše studentka popsala základní mechanismy vzniku rentgenového záření a využití tohoto záření v konvenčních systémech i systémech výpočetní tomografie. Předložená rešerše ukazuje dobré pochopení problematiky studentkou a poskytuje základ pro další práci. V praktické části studentka realizovala simulace základních aspektů rentgenového zobrazování – simulace spektra rentgenky, útlumu záření v mnohovrstvém médiu a následnou detekci záření. Popsané algoritmy jsou sice jednoduché, ale funkční. Dále proběhla realizace procesu zobrazení v případě výpočetní tomografie, kde studentka realizovala základní model získávání souboru projekcí a následnou rekonstrukci. Volba metod je standardní – mimo zpětného promítání jsou obsaženy také základní metody vycházející z algebraického modelu. Všechny algoritmy jsou předloženy v podobě grafických rozhraní (GUI), které je možné použít pro výuku studentů nebo další simulace. Dále bylo provedeno základní měření v laboratoři na komorách firmy Leybold, které bylo zaměřeno na výpočetní tomografii. Závěry předložené studentkou jsou v pořádku. Po formální stránce nemám k práci větších výtek. Práce cituje 19 položek literatury, kladně oceňuji, že základ pro rešerši tvoří kvalitní a osvědčené publikace zabývající se fyzikou zobrazovacích systémů. Studentka pracovala samostatně a svůj postup pravidelně konzultovala. I přes drobné obtíže s implementací některých metod zvládla praktickou část práce dokončit v požadovaném termínu. Práci jako celek doporučuji k obhajobě a hodnotím ji známkou velmi dobře (B – 82 bodů).

Navrhovaná známka
B
Body
82

Posudek oponenta

Králík, Martin

Studentka Anna Doležalová se ve své práci zabývá tvorbou softwarového nástroje pro výuku rentgenových systémů. V rešerši shrnuje poznatky z problematiky vzniku rentgenova záření, doprovodných fyzikálních jevů a konstrukce systémů, které rentgenovo záření využívají. Na základě poznatků z rešerše a na základě srovnání známých programů pak studentka vytvořila program pro simulaci spektra, útlumu a detekce RTG záření. Druhý program je pak se zabývá simulací CT systémů, se zaměřením na srovnání různých metod rekonstrukce obrazu z projekcí. Výsledky studentka vhodně prezentuje a komentuje. Simulace jsou doplněny o grafické rozhraní, aby bylo možné je využít pro výuku zobrazovacích systémů, využivajících RTG záření. Vlastní program pak ještě doplňuje měřením na výukové rentgenové komoře. Zadání práce tak bylo splněno v plném rozsahu. S pohledu formální a stylistické úpravy nemám k práci připomínky, práce je strukturovaná logicky do kapitol, má dostatečný rozsah a studentka při její tvorbě čerpala především z odborných zdrojů. Práci tak doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnotit stupněm B - 88 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
88

eVSKP id 126696