DANĚK, M. Návrh a realizace USB osciloskopu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Háze, Jiří

Student přišel s vlastním tématem, jehož výsledkem je USB osciloskop, který bude využívat pro vlastní potřebu. Student tak měl osobní zájem na tom, aby práci dokončil v plně funkčním stavu, což se beze zbytku podařilo a tím lze považovat zadání práce za splněné. Student v průběhu zpracování bakalářské práce vzorně spolupracoval, byl samostatný, na konzultace docházel nachystaný a přicházel s řadou zajímavých vylepšení, které do zařízení implementoval. Formální stránka práce splňuje všechny požadavky, kapitoly jsou logicky poskládané, v textu je jasně vysvětlená potřebná problematika. Vše je doplněno řadou obrázků a grafů, které potvrzují správnost návrhu a celého řešení. Z výše uvedených důvodů navrhuji hodnocení A.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Levek, Vladimír

Předložená bakalářská práce se zabývá návrhem a realizací USB osciloskopu. Autor navrhnul koncept celkového řešení, tedy obvodové zapojení osciloskopu, způsob interakce mezi počítačem a osciloskopem a také programové vybavení běžící jak v osciloskopu, tak v počítači. Celý projekt realizoval a závěrem předložil ověření navržených předpokladů dostatečným množstvím referenčních měření. Z celé práce bych vyzvednul především způsob popisu jednotlivých modulů konceptu. Student ukázkově diskutuje možná řešení, bravurně se orientuje v popisovaných skutečnostech, nastiňuje možná řešení a navíc kriticky přistupuje k vlastním návrhům. Neváhá ukázat v několika případech, jak vlastní návrh prošel vývojem vedoucím ke zlepšení výsledného zařízení. Přičemž všechny kroky návrhu věcně a stručně komentuje. Způsob a skladba popisu návrhových kroků je ukázková. Ostatní aspekty jsou však již stiženy drobnými nedostatky, jimiž závěrečné práce tohoto typu víceméně oplývají. V celém textu nejsou odkazovány obrázky, vyjma: 8, 14, 18, 22. Některé výrazy jsou mírně slangové, či nepříliš formální, v seznamu literatury je použito dvojí formátování, některé obrázky mají téměř nečitelný text, atp. Z odborného hlediska postrádám při popisu jednotlivých bloků návrhu dílčí schéma. Autor popisuje zapojení, které je nutné vyhledat v příloze. Pro snazší čtenářovu orientaci je vhodné umístit diskutovanou část schématu na patřičné místo do textu. Na druhou stranu bych zdůraznil velmi dobrou práci se zkratkami. Všechny jsou při prvním výskytu rozvinuty a vysvětleny. Přes uvedené drobné nedostatky, které nijak výrazně nenarušují výborný dojem z předložené práce, hodnotím tuto práci jak z hlediska náročnosti, tak z hlediska perfektně vystavěného odborného popisu předloženého téma jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 127038