HRÁČEK, M. Směšovač filamentu s proměnným podílem vstupních materiálů pro FDM 3D tiskárny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Bayer, Robert

Úkolem studenta bylo nastudovat problematiku FDM technologie 3D tisku se zaměřením na vlastnosti běžně používaných filamentů a na princip funkce extruderu a na základě toho navrhnout zařízení pro variabilní směšování dvou filamentů v libovolném poměru v průběhu tisku, a to nezávisle na původním kódu k tisku. V teoretické části práce student popisuje vlastnosti nejběžněji používaných filamentů a jednotlivé části extruderu 3D tiskárny a jejich význam a funkci. Dále zde popisuje možné způsoby realizace směšovacího mechanismu a jejich výhody a nevýhody, a nakonec princip funkce driverů krokových motorů a vlastnosti nejpoužívanějších modelů driverů. V praktické části student popisuje vlastnosti komponent použitých při realizaci směšovače, návrh samotného zařízení s ohledem na robustnost a univerzálnost, realizaci uchycení testovací tiskové hlavy pro použití se směšovačem a návrh krabičky směšovače. Dále zde popisuje návrh firmwaru směšovače, vytvořené uživatelské rozhraní, postup a výsledky testování směšovače s použitím různých typů tiskových hlav, kompletaci výsledného zařízení a také finanční stránku realizace směšovače. K řešení student přistupoval svědomitě a soběstačně a průběžně využíval konzultací v průběhu řešení a návrhu výsledného zařízení a informoval o postupu řešení. Co do obsahu a formální úpravy je práce, až na občasné gramatické chyby, na výborné úrovni, proto ji doporučuji k obhajobě a hodnotím ji 100 body, tedy známkou A.

Navrhovaná známka
A
Body
100

Posudek oponenta

Jaššo, Kamil

Student měl za úkol navrhnout zařízení pro variabilní směšování dvou filamentů. Jako řešení navrhl vyrobit samostatní DPS pro regulaci signálu pro jeden motor (extruder) poměrně mezi dvě motory (extrudery). Z práce je patrné, že student zvládá návrh, sestrojení i oživení DPS. Práce je po obsahové i formální stránce až na drobné nedostatky na výborné úrovni a hodnotím ji známkou 97 A.

Navrhovaná známka
A
Body
97

Otázky

eVSKP id 127041