KUCHAŘÍK, J. Tenkovrstvé systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Zatloukal, Miroslav

Pan Jan Kuchařík zpracoval v bakalářské práci téma Tenkovrstvé systémy. Dosažené výsledky, a to jak v teoretické, tak experimentální části, jsou shrnuty na 69 stranách. V teoretické části jsou uvedeny základní technologie pro zhotovení tenkých vrstev, uvedeny jsou jejich dosažitelné parametry. Důležitou kapitolou v teoretické části práce je rozbor metod testování parametrů a to jak elektrických, tak měření mechanických vlastností. Celá experimentální část je zpracována přehledně a především bez jazykových a grafických nedostatků. O zodpovědném a iniciativním přístupu studenta ke zpracování problematiky tenkých vrstev svědčí, na bakalářskou práci, neobvyklé množství prostudované literatury. Kladem je, že se jedná nejen o internetové odkazy. V experimentální části jsou popsány jednotlivé postupy přípravy vzorků na různých substrátech, jejich zhotovení a především aplikace, v teoretické části uvedených, metod. Přínosem pro další výzkum speciálních tenkovrstvých systémů je aplikace magnetronového naprašovacího procesu s elektrochemickým zesílením, resp. úpravou těchto vrstev. Během zpravování bakalářské práce byla komunikace s vedoucím práce na špičkové úrovni a celkový přístup k řešení problematiky byl příkladný. Výsledkem je bakalářská práce, která splňuje všechny požadavky uvedené v zadání. Některé uvažované experimenty zůstaly neuskutečněny a to jednak vzhledem k poruše magnetronového naprašovacího zařízení, tak omezeními vlivem koronavirové situace. Doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji jako výbornou.

Navrhovaná známka
A
Body
93

Posudek oponenta

Máca, Josef

Pan Jan Kuchařík zpracoval bakalářskou práci na téma Tenkovrstvé systémy. Práce je rozdělená do dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá vytvářením tenkých vrstev a stanovení jejích fyzikálních vlastností. V praktické části je realizováno několik tenkých vrstev, z mědi nebo titanu, na různé podkladové materiály a stanovována míra adheze pomocí mřížkové metody. Z důvodu poruchy naprašovacího zařízení jsou realizovány i tenké vrstvy pomocí galvanického pokovení. Student vyhodnotil a vybral nejvhodnější kombinaci tenké vrstvy a substrátu z pohledu nejlepší adheze. K formálním nedostatkům bakalářské práce patří: některé malé obrázky, na kterých není příliš zřetelné, co chtěl student zdůraznit, použití desetinné tečky místo desetinné čárky, nejednotnost výrazů např.: kysličník – oxid a některé nesrozumitelné věty. V práci se vyskytuje několik větších chyb, nemohu souhlasit s tvrzením „vysoké vakuum kolem 1 Pa“ nebo použitím stupně Kelvina. Za hlavní přínos práce považuji to, že práce bude sloužit jako výchozí bod pro budoucí možnost realizace vícevrstvých systému na ústavní půdě. Zadání bakalářské práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 127073