PUSTKA, V. Stanovení vybraných mykotoxinů ve vzorcích čajů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Diplomová práce p. Václava Pustky splňuje všechny požadavky zadání. Literární rešerše je přehledná a poskytuje ucelený přehled metod stanovení mykotoxinů v potravinách. Student výborně použil získané literární poznatky v praktické části diplomové práce, což se projevilo zejména při výběru vhodné analytické metody HPLC pro stanovení aflatoxinů a ochratoxinu A. V praktické části pracoval student samostatně při přípravě vzorků a měření na kapalinovém chromatografu. Dílčí výsledky pravidelně konzultoval s vedoucím diplomové práce. Vzhledem k složité matrici vzorků čajů, považuji výsledky validace metody stanovení a přípravy vzorků za vynikající. Tato diplomová práce má i praktický význam, protože umožnila zavést a akreditovat metodu stanovení aflatoxinů a ochratoxinu A v laboratoři fy. Labtech s.r.o.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Diplomová práce je zaměřena na vývoj rutinní metody pro stanovení aflatoxinů a ochratoxinu A v čajích. Teoretická část shrnuje dosavadní poznatky a popisuje rozdílné přístupy k dané problematice. Kromě popisu nejvíce používaných metod se autor věnuje i vlastním toxinům, jejich vzniku a účinkům. Část teoretické sekce je věnována i popisu principů nejvíce používaných metod, HPLC a ELISA. Vzhledem na požadavek pozdější akreditace je pozornost věnována i popisu validace analytické metody. Experimentální část je zpracována přehledně včetně tabulek, grafů a obrázků. Součástí práce je i úspěšná výroba fotochemického reaktoru pro HPLC fluorimetrické stanovení.V práci je minimum překlepů (např. cyklodektrin místo cyklodextrin), na straně 35 je chybně v textu odkaz na tabulku 5.2 místo 6.2 Práce je i přes vliv epidemie Covid-19 na možnosti laboratorní činnost zpracována kvalitně a v požadovaném rozsahu. Je jen škoda, že vzhledem k nedostaku času nebylo možno doplnit metodu o analýzu pravých čajů. Jejím praktickým výsledkem je i tak následná akreditace metody ČIA. K autorovy mám dva dotazy: 1. Byly zkoušeny i jiné HPLC kolony než Kinetex? 2. Jakou funkci má při přípravě vzorků TWEEN 20? Práce je velmi dobře zpracovaná a bylo využito řady literárních pramenů. Hodnotím ji stupněm "A"
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | B | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | B | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 124073