KUROWSKA, K. Charakterizace kvasinkových a řasových metabolitů pomocí instrumentálních technik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Němcová, Andrea

Cílem předložené diplomové práce Bc. Kláry Kurowske byla charakterizace kvasinkových a řasových metabolitů pomocí instrumentálních technik. Teoretická část práce pojednává o optimálních podmínkách pro produkci vybraných sekundárních metabolitů a o technikách jejích stanovení. Literární rešerše přehledně popisuje danou tematiku s využitím řady odborných publikací. Experimentální část práce se zabývá optimalizací izolačních a separačních podmínek pro dosažení nejvyšších výtěžků sledovaných látek, dále otestováním vlivu různých kultivačních podmínek na produkci vybraných metabolitů. Práce přinesla řadu zajímavých výsledků, které tvoří kvalitní základ pro další experimentální práci. Studentka musela v průběhu řešení diplomové práce prokázat schopnost samostatné práce, dobré organizace v časově i metodicky náročných experimentech, a také schopnost zpracovat a kriticky vyhodnotit výsledky. Celkově můžu říci, že Bc. Klára Kurowska přistupovala k práci zodpovědně, s potřebným přehledem, velkým zájmem a tvůrčím přístupem. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem hodnotím celkovou aktivitu studentky stupněm výborně (A) a práci doporučuju k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Márová, Ivana

Předložená diplomová práce je zaměřená na některé aspekty doprovázející využití jednobuněčných organismů v biotechnologii. Práce v rozsahu 85 stran a 2 přílohy je sepsána v českém jazyce, je klasicky členěna a vhodně doplněna grafy, obrázky a tabulkami. Teoretická část v rozsahu 15 stran obsahuje přehledné a výstižené shrnutí problematiky, důraz je pak položen na experimentální část v rozsahu 35 stran. Práce je doplněna úctyhodným souborem celkem 117 citací většinou na aktuální separátní literaturu, citace však nejsou vždy adresné a přesně přiřazené k odpovídajícím údajům; některé citace se jeví jako nadbytečné. Diplomová práce je napsána přehledně a s pečlivou úpravou , studentka se však nevyhnula některým formálním chybám, překlepům a drobným nepřesnostem (viz dále). Výsledky jsou zpracovány velmi přehledně v tabulkách a grafech, podrobně interpretovány a konfrontovány s aktuálními literárními údaji. Obzvlášť je třeba ocenit, že práce obsahuje skutečnou diskusi s citací konkrétních zjištění jiných autorů, což není u řady závěrečných prací běžné. Závěry diplomové práce jsou formulovány velmi jasně a přehledně, odpovídají experimentálním poznatkům a je v nich i přímý praktický potenciál. K práci mám následující připomínky a doporučení: - v teoretické části je řada nepřesných termínů a formulací (př. str.9 - karoteny uhlovodíků; chemický název derivátu furanu; str. 14 - správný název rodu je Cystofilobasidium; str. 15 - správný název rodu je Desmodesmus atd.) - citace 66, 69 a 71 se nevztahují ke kvasinkám; není vhodné citovat příliš mnoho prací najednou (př. cit. 34-43) bez přesnějšího určení, který údaj je citován (př. str.10, 16...) - Tab.6, str. 31 - vhodnější by bylo použití české terminologie - str. 35 a dále - je komentován časový průběh růstu - byly měřeny růstové křivky, nebo se hodnotila fáze růstu pouze z uvedených 4 bodů (časových odběrů)? Hodnocení z bodů není dostatečně podložené... - str.46 - 2.odstavec - je formulace "takřka výstavní lineární růst biosyntézy exoglykolipidů.." podložena nějakým statistickým zpracováním? - str. 47 nahoře - nepřesná formulace, manóza není zdroj dusíku Uvedené připomínky nesnižují jinak vynikající odbornou úroveň a originalitu práce. Předložená práce splňuje požadavky na diplomovou práci, doporučuji ji k obhajobě a hodnotím výslednou známkou A (výborně).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124176