PAVELKA, O. Laboratorní úlohy pro předmět Analogová technika [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Langerová, Petra

Cílem práce bylo vypracování úloh pro laboratorní cvičení předmětu Analogová technika s detailním návodem, popisem postupu a shrnutím teorie, kterou student potřebuje, aby takové úlohy mohl splnit. Autor se přesně držel zadání práce a podařilo se mu ho precizně naplnit. V první části práce autor popisuje a vysvětluje podrobně potřebnou teorii, kde se samozřejmě plně spoléhá na odborné zdroje informací, tudíž většina textu je čerpána z učebnic a odborných článků věnovaných dané problematice. Všechny zdroje jsou řádně a náležitě ocitovány. Tato část má sloužit jako teoretická podpora pro studenty, po jejímž zvládnutí by měli být schopni látce porozumět a provést praktické úlohy v laboratoři. V druhé části autor navrhuje, popisuje a rozpracovává (pod vedením odborného konzultanta) úlohy navržené na procvičení zvládnuté teorie. V obou částech práce autor prokazuje svoji schopnost třídit, strukturovat a logicky a přehledně uspořádat informace tak, aby byl výsledek uživatelsky přátelský a srozumitelný. Autorův jazyk je na vysoké úrovni, byť se samozřejmě nevyhne drobným chybám ve členech, interpunkci či syntaktickým nepřesnostem. Jejich množství je však nevelké a vcelku zanedbatelné, možná i proto, že prostoru k vyjádření vlastních myšlenek, výzkumů a komentářů v tomto typu práce není mnoho. Stylisticky tedy zcela odpovídá odbornému vědeckému jazyku, zejména také proto, že se drží pouze technického obsahu a detailních popisů technických přístrojů a postupů k jejich použití. Autor ve své práci prokázal, že je schopen porozumět a pracovat s odborným textem a vytvořit obsah dle zadání, proto jeho práci doporučuji k obhajobě a hodnotím známkou A, celkově 94 body. Vyjádření konzultanta Cílem této bakalářské práce bylo připravit podrobné návody k laboratorním úlohám předmětu Analogová technika (HANA) a zároveň navrhnout jednu novou úlohu. Student přistoupil k práci zodpovědně. Přestože předmět úspěšně absolvoval v minulém akademickém roce 2018/2019, rozhodl se, že tento akademický rok předmět bude navštěvovat znovu a sbírat nové poznatky. Průběžně konzultoval postup práce a přicházel s novými nápady. Zadání bylo splněno. Výsledkem jsou kvalitní návody, které od následujícího semestru budou mít studenti k dispozici. Jedinou výtku mám k tomu, že student nepřekreslil a nesjednotil do jedné podoby všechny schémata v bakalářské práci. Práci hodnotím 91 body.

Navrhovaná známka
A
Body
94

Posudek oponenta

Haupt, Jaromír

Předkládaná bakalářská práce zjevně splňuje vytyčený cíl a ze své pozice mohu snad opatrně předpokládat, že laboratorní manuály, které jsou její součástí, splní svůj praktický účel. Formálně vzato je práce v pořádku, vizuálně je velmi dobře upravená. Rovněž její uspořádání je logické, ač poněkud postrádám uvedení a propojení jednotlivých sekcí, které by vedly čtenáře. S tím souvisí hlavní nedostatek práce, za který považuji miminum autorova vlastního přínosu v rozsáhlé teoretické části. Samozřejmě je obtížné nějakým způsobem přispět k tématu, které už je integrální součástí učebnicového kánonu, lze však jen těžko přijmout, že se teoretická část práce do tak vysoké míry opírá o doslovně přejaté pasáže. Na pováženou přitom je, že přestože jsou tyto pasáže z původních zdrojů přebírány v doslovném (nebo jen nepatrně pozměněném) znění, jsou prezentovány bez uvozovek jako parafráze, u nichž navíc není zcela zřejmý jejich rozsah. Autor se tak pohybuje na hranici plagiátorství. Omezený podíl autorského textu poněkud ztěžuje hodnocení jazyka - v neprospěch studenta hovoří skutečnost, že miniaturní úpravy, které provedl oproti přebíraným sekcím, často vedly ke gramatickým chybám. Jinak je však jazyková úroveň práce solidní.

Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 127162