HOMOLOVÁ, T. Využití informačního modelu budovy (BIM) v realitním inženýrství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kliment, Daniel

Práce se zabývá možnostmi využití informačního modelu budovy BIM) v realitním inženýrství. Úvodní části detailně rezebírají metodiku BIM, obsahují vše důležité a jsou logicky členěny. Daná problematika je popsána srozumitelně včetně analýzy současného stavu BIM, obsahující zásadní kapitoly jako standardy a legislativu, klasifikační systémy a implementaci BIM v zahraničí. Kladně hodnotím velké množství informací odkazující se na zahraniční zdroje. Hlavní část práce se zabývá úvahami a studiemi využití BIM v jednotlivých odvětvích realitního inženýrství (facility management a správa nemovitosti, realitní trh a realitní kanceláře, oceňování nemovitostí). Pro každé odvětví jsou následně shrnuty veškeré výhody a nevýhody použítí informačního modelu budovy spolu se závěrečnou diskuzí. Zadání práce bylo splněno v plném rozsahu. Studentka konzultovala pravidelně a při řešení práce byla aktivní. Celkově je práce zpracovaná na výborné úrovni.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Odborná úroveň diplomové práce B
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Komosná, Milada

Studentka vypracovala práci v souladu se zadáním a cílem diplomové práce. Vlastní úvahou provedla aplikaci využití informačního modelu budovy (BIM) v oblasti realitního inženýrství. Zabývala se třemi oblastmi - správou nemovitostí, realitním trhem s realitními kancelářemi a oceňováním nemovitostí. Provedla aplikaci na příkladech, avšak dle mého názoru by si zasloužily větší pozornost. Práce obsahuje veškeré poznatky nutné pro její vyřešení, včetně prostudování zahraničních publikací. Celkově je práce zpracována pečlivě a srozumitelně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A
Obtížnost a správnost řešení A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Odborná jazyková úroveň A
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 120319