ROUBALOVÁ, L. Dostavba městského bloku - ulice Křížová [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Františák, Luboš

Studentka zvolila logický koncept, dobře zvládla provoz bytových domů a dostatek času a energie věnovala typologii současných městských bytů v celém velikostním spektru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Lucie Roubalová pracovala se zaujetím a jasným zaměřením na konkrétní cíl, kterým je kvalitní byt v městském domě. S jejím přístupem a pracovním nasazením jsem spokojen.
Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Prudík, David

Práce je zpracována na standardní úrovni. Dispoziční řešení je poněkud chaotické. Architektura řešeného objektu je formální.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení C Analýzy a rozbory území jsou důkladné.Urbanistické řešení je na základě rešerší převzato z prací předchozích studentů a soutěží. Doplnění bloků po stranách nové ulice je logické.
Provozní řešení C Provozní řešení je problematické. Parkování na terénu bere možnost komerčně využít parter objektu. Zbývající prostory k pronájmu jsou malé pro většinu možných funkcí. V textové části zmíněná kavárna by tu, i kvůli chybějícímu sociálnímu zázemí, být nemohla. Vstup do bytového domu z ul. Křížová se kříží se vstupem do pronajímatelného prostoru. Byty jsou řešeny poněkud chaoticky, jako kontinuální prostory. Jakkoli rozumím snaze nedělit byty na spoustu dveřmi oddělených prostorů měla by i tato touha mít nějaké meze, např. v umisťování wc. Některé obytné místnosti zřejmě nejsou prosluněny (2.14, 2.18) a některé možná nejsou dostatečně osvětleny denním světlem (2.02, 2.03, 2.32). Není jasné komu a v jakém režimu je určena terasa ve 2.NP na střeše garáží.
Technicko konstrukční řešení C Objekt je kombinací monolitického skeletu a zděného stěnového systému. Není úplně jasně popsaná skladba obvodové stěny s cihelnou přizdívkou.
Architektonické řešení C Hmotové rozvržení je logické. Oceňuji uskočení horního podlaží na východní fasádě do ul. Křížové, kde se dům potkává s korunní římsou vedlejšího objektu. Architektonické ztvárnění fasád je formální. Dva povrchy – omítka/cihelné lícové zdivo – jsou používány nahodile bez toho, že by obrážely funkce. Stejně tak bezdůvodné jsou zapuštěné plochy omítané fasády u oken nebo pilířky na dlouhé stěně garáží do ulice Krasová. Nápad se skleníkem považuji za naivní. Myslím, že průhled na zeleň ve skleníku je v protikladu s použitím skla s protisluneční ochranou vzhledem k jeho odrazivosti.
Formální úroveň C Formální úroveň práce i grafické zpracování je standardní
Navrhovaná známka
C
Body
70

Otázky

eVSKP id 126143