ŠKRÁŠKOVÁ, M. Dostavba městského bloku - ulice Křížová [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Františák, Luboš

Studentka představila kvalitní koncept, urbanistický detail i dispoziční řešení jednotlivých domů a bytů. V konceptu komponuje tvary hmot navržených objektů kolem nově vznikající ulice a nabízí komorní prostředí v těsném sousedství rušné ulice. Bakalářská práce je kompletní a dobře adjustovaná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Magda Škrášková pracovala se zaujetím, pozitivní energií a efektivně. S jejím přístupem a nasazením jsem velmi spokojen.
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Kaštánková, Jana

Studentka dokládá schopnost samostatné práce, včetně vstupních analýz širšího území, ve kterém umisťuje návrh stavby. Je schopna koncepčního uvažování od celku k detailu. Prací předloženou k oponentuře prokázala schopnost v úplnosti naplnit zadání.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Studentka si uvědomuje, že dostavba městského bloku není tvorba díla bez souvislostí, ctí a vypořádává se s návazností na stávající zástavbu. V analytické části pracuje s územním rozložením funkcí v širším okolí, výškovou zonací, docházkovými vzdálenostmi, fotodokumentací. Návrh územního řešení prokázala porovnáním současného a navrženého schwarzplanu. Dále doložila schopnost práce s územně plánovacími podklady, jako základním výchozím materiálem pro návrh řešení v zastavěném území, stejně jako práci s veřejným prostranstvím i vnitroblokem.
Provozní řešení B Prokazuje schopnost návrh stavby jasně provozně i funkčně uspořádat (komunikační jádra, občanská vybavenost, bydlení), jakkoli zcela celostně architektonicky zvládnutý se jeví nejvíce návrh části stavby při ulici Křížová (komunikační jádro schodiště s výtahem ve schodišťovém zrcadle situované ve zlomu hmot a lomu ulice) více než část stavby směrem do hloubky současného stavebního bloku.
Technicko konstrukční řešení B Uceleně se věnuje návrhu konstrukčního řešení včetně založení, uvědomuje si specifika základových podmínek lokality. Technicko konstrukční řešení je schopné realizace.
Architektonické řešení B Hmotově (v parteru také funkčně) akcentuje obě nárožní hmoty zvolené k podrobnějšímu rozpracování, ustupuje s hmotou dle výšky jednotlivých podlaží, vytváří obytné terasy bytů i zároveň dosahuje potřebného proslunění bytů. Část stavby v hloubce bloku (dále od ulice Křížová) vyznívá z pohledu oponentky spíše nahodile než naopak promyšlená přední uliční hmota (v ulici Křížová). Způsob řešení fasád a jejich členění působí výrazově monotónním až unifikujícím dojmem. Propracovává návrh do materiálového řešení.
Formální úroveň A Na velmi dobré úrovni, kultivované, jasně a čitelně prokazující návrh řešení.
Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 126766