JELÍNKOVÁ, A. Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Nový, Vítězslav

Hodnocená bakalářská práce se vyznačovala aktivním přístupem autorky a víceméně přímočarým vývojem projektu. Vysoce hodnotím zapojení prvků cirkulární ekonomiky a udržitelné výstavby do architektonického řešení a výtvarné podoby objektu. A to právě v souvislosti s typologickým druhem administrativní budovy místní samosprávy. Obsah i forma zpracování vykazují celkově velmi dobrou úroveň. Svědomitý přístup k práci a analytické zhodnocení potenciálů území dokládá koncepční myšlení autorky a tedy i její schopnost obstát v praxi. V celkovém hodnocení také výrazně oceňuji autorčinu intenzívní práci na návrhu. Předloženou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B 87.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Přístup studentky ke zpracování lze hodnotit jako samostatný a aktivní.
Navrhovaná známka
B
Body
87

Posudek oponenta

Magnusek, Pavel

Úroveň předložené dokumentace svědčí o schopnosti autorky na základě vlastní analýzy řešit na daném prostoru problematiku návrhu poměrně složité struktury v širších souvislostech.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení B Zpracování návrhu autorka podpořila obsáhlou analýzou. Na základě jejích výsledků se snažila postupovat při vlastním návrhu. Poměrně axiomatické řešení je osvěženo umístěním parku s pavilonem pro veřejné kulturní aktivity v klidové dvorní části.
Provozní řešení B Zmíněná analýza napomohla autorce se vypořádat s návrhem provozu budovy. Práce s otevřeným, flexibilním účelem některých prostor je bezesporu provozně velmi příznivá. Ke kladům řešení patří rozšíření provozních obzorů o zakotvení různých kulturně společenských možností (nad pouhý rámec nudné administrativy).
Technicko konstrukční řešení C Z dokumentace je patrná autorčina snaha se s dostatečnou péči věnovat i funkční konstrukční stránce objektu. Konstrukční řešení prefa skeletového systému doprovozené detaily kotvení fasád je funkční, otázkou je ekonomika návrhu (rozpony 8m, prefabrikované prvky, bílá vana).
Architektonické řešení C Návrh objektu je pojednán poměrně civilně. Poněkud nudně rytmizované fasády se snaží autorka osvěžit nástavbami dvou různých výškových úrovní. Autorce lze přiznat snahu o zakomponování zábavnějších struktur, jako je řecké fórum, atrium, park s jezírkem a otevřeným pavilonem, průhled ulice – park. Jako velice vtipné lze hodnotit použití rebetonu na fasádách objektu.
Formální úroveň B K vyčerpávajícímu zpracovaní mi chybí více textových částí, které by lépe osvětlily či doplnily záměry autorky, postižené ve výkresové části.
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 126780