SOCHORKOVÁ, T. Špica/ Brno, Nové sady 49°11'20.3"N 16°36'29.4"E [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. .

Posudky

Posudek vedoucího

Palaščák, Michal

„Téma nebylo jednoduché, objem práce byl nadstandardní. Musím studenty pochválit, že všichni zadání zvládli. Náročnost provozu a dispozic se možná promítla negativně v kreativní části návrhu, kde u většiny návrhů postrádám určitý moment překvapení či hravosti.“ Tereza projekt precizně zpracovala, dobře prezentovala i v průběhu celého semestru.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Přístup studenta ke zpracování A Studentka pravidelně konzultovala. S vetší koncentrací při práci mohl být výsledek ještě lepší
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

Lošťáková, Dana

Hlavním přínosem této práce je jasný urbanistický koncept a promyšlené hmotové i dispoziční řešení. Vyzdvihuji také rozsah řešeného – jedná se v podstatě o studii na dva typologicky odlišné objekty. Celý koncept podtrhuje výtvarné grafické pojetí. Celkově tedy práci hodnotím jako velmi zdařilou.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Urbanistické řešení A Zvolené urbanistické řešení vhodně doplňuje chybějící zástavbu jak z hlediska formy tak funkce a sjednocuje toto nesourodé území. Akcentováním nároží oddělenou výškovou stavbou a velkorysým průchodem do vnitrobloku vznikají příjemné veřejné prostory pro pobyt, setkávání a relaxaci, doplněné parterem s komerční funkcí. Urbanistický koncept je zdařilý a jistě by byl pro dané území přínosem.
Technicko konstrukční řešení A Zvolený konstrukční systém je adekvátní pro stavby tohoto typu. Technické detaily jsou dostatečně propracované.
Provozní řešení B Parkování Parkování je navrženo funkčně a bezkolizně, za zavážení by stálo i řešení odsunutí rampy mimo parter dále do vnitrobloku, aby bylo možno větší část parteru komerčně využít. Ve vnitrobloku by zakrytí rampy mohlo být řešeno terénní modelací. Objekt radnice Vstupní hala je svou velikostí poněkud předimenzovaná a vzhledem k předpokládané budoucí atraktivitě lokality, potažmo cenové mapě, by byla neekonomická z hlediska výstavby i provozních nákladů. Nabízelo by se využití pro kulturní akce, tomu ale brání rozptýlená forma vložených prvků podatelny, info pointu atd. Je škoda, že velkorysosti haly neodpovídá i točité schodiště, které by bylo důstojným architektonickým prvkem. Je potřeba zvážit vhodnější umístění bezbariérových toalet, pokud možno přístupné rovnou z chodby. Typická podlaží jsou řešena s ohledem na praktické fungování a nabízí větší i menší kanceláře. Vložená pole se zelení jsou osvěžujícím a zlidšťujícím prvkem, otázkou pak z ekonomických důvodů je jejich počet. Ve výsledku je provozní řešení promyšlené a funkční. Polyfunkční dům Dispozice bytů jsou jednoduché, kultivované a čisté. Vzhledem k povaze lokality jsou to převážně byty větších rozměrů. V celém konceptu domu je i zde je myšleno na prostor pro setkávání – terasy ve 9. a 14.NP. Z praktického hlediska lze vytknout snad jen koupelny s wc přístupné přímo z hlavních obytných místností, a absenci balkonů nebo lodžií u luxusnějších bytů větších rozměrů.
Architektonické řešení A Leitmotivem návrhu je kontrast řádu a pravidelnosti, který zde symbolizuje radnice coby zákonodárce, a organické formy, jež představuje polyfunkční dům, a která vyjadřuje individualitu obyvatel. U objektu radnice vidím rozpor v artikulaci “řádu“ navenek fasádou se strohým rastrem, a naopak organickým pojetím vstupní haly a prvků teras v patrech i na střeše, což dle mého názoru působí jako oslabení konceptu. Objekt polyfunkčního domu přináší rozehrané kompozice oken a balkonů (které při pohledu z hradeb vizuálně komunikují s AZ Tower). Je odvážně obalen do ocelové sítě, vytvářející organickou formu. Tato síť však může být vnímána uživateli domu jako negativum. Celkově se jedná o promyšlený hmotový koncept, který výrazově zapadá do dané lokality.
Formální úroveň A Práce se vyznačuje příjemně minimalistickým a zároveň hravým grafickým pojetím. Ke konci už je patrný nedostatek času, což vzhledem k velkému rozsahu práce je pochopitelné, ale například vnitroblok a veřejný prostor by si určitě zasloužil 3D zpracování. Stejně tak finálním vizualizacím by slušelo více prostoru.
Navrhovaná známka
A
Body
92

Otázky

eVSKP id 126787