PEPRNÍČKOVÁ, A. Účinky ultrazvuku na biologické materiály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vlk,, Daniel

Předkládaná bakalářská je zpracována přehledným způsobem na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části studentka přehledně shrnuje fyzikální vlastnosti ultrazvuku mechanismy jeho biologického působení se zaměřením na biomakromolekuly a bakterie. Vlastní experimentální práce spočívala ve sledování účinků ultrazvuku na geneticky upravené bakterie E. Coli s vnesenou vlastností bioluminiscence. Výsledky ukazují že ultrazvukové pole s frekvencemi 1 a 3 MHz mají výrazný účinek na bioluminiscenci použitých bakterií. Také se ukázal určitý rozdíl v působení polí s různou frekvencí, ovšem komplikovaný pozorovanou změnou citlivosti bakterií v průběhu dne. Studentka provedla řadů experimentů zejména se snahou o jejich reprodukovatelnost, které vyžadovaly velkou pečlivost a přesnost jež velmi citlivý biologický materiál vyžaduje. Také následné zpracování a interpretace výsledků, které studentka prováděla samostatně nebyla zdaleka jednoduchá. Objem praktické části bakalářské práce, i zpracování výsledků, dle mého názoru plně splňují požadavky kladené na práci tohoto druhu. V práci lze nalézt jisté neobratnosti zejména v popisu výsledků a odborné terminologii, ale tyto nejsou zásadního charakteru. Také množství překlepů je zanedbatelné. Na závěr bych rád vyzdvihl příkladný přístup studentky k měření i samostatnost při vyhledávání a zpracování informací. Navíc jsou získané výsledky velmi cenné a budou jistě – po dalších měřeních – součástí publikace v odborném tisku. Předkládanou bakalářskou práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění zadání A 48/50
Formální zpracování práce C 14/20
Využití literatury B 8/10
Aktivita během řešení a zpracování práce (práce s literaturou, využívání konzultací, atd.) C 15/20
Navrhovaná známka
B
Body
85

Posudek oponenta

PhD, Vladan Bernard,

Bakalářská práce předkládaná k obhajobě Annou Peprníčkovou je členěna standardním způsobem na část teoretickou a část praktickou. V teoretické části studentka přehledně shrnuje fyzikální vlastnosti mechanického vlnění v oblasti ultrazvukových frekvencí a jeho využití v oblasti medicíny. V přiměřeném rozsahu se také věnuje oblasti interakce ultrazvukového pole s biologickými objekty. Teoretická část bakalářské práce je zpracována jasně a demonstruje schopnost studentky pracovat s literaturou, kdy byly zpracovány literární zdroje nejen českých, ale také zahraničních autorů, a to jak v českém, tak i anglickém jazyce. V rámci praktické části bakalářské práce bylo provedeno velké množství experimentů s biologickými objekty. Tyto experimenty prokázaly nemalé nároky na přesnost a pečlivost provedení a kladly důraz zejména na následnou interpretaci výsledků. Vzhledem k rozsahu praktické části bakalářské práce, která plně splňuje požadavky kladené na práci tohoto druhu, lze téměř přehlédnout vyskytující se neobratnosti v odborné terminologii, které by mohly neznalého čtenáře zmást. V práci nejsou vždy dodrženy normy psaní odborného textu. Celkově bakalářská práce působí dobrým dojmem. Po formální stránce je bez závažných nedostatků a obsahově, zejména s přihlédnutím k množství samostatně získaných a zpracovaných dat, nadprůměrná. Předkládanou bakalářskou práci doporučuji vzhledem k zmíněným faktům k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A 20/20
Odborná úroveň práce B 40/50
Interpretace výsledků a jejich diskuse C 15/20
Formální zpracování práce C 7/10
Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 39562