SANKOT, M. Posouzení vlivů územního plánování na cenu pozemků ve Vyškově [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Doležalová, Monika

Student vypracoval diplomovou práci, v níž v souladu se zadáním, ve zvoleném městě Vyškově oceňoval obvyklou cenou vybrané pozemky a to v závislosti na měnících se podmínkách územního plánu. Výsledky své činnosti analyzoval, popsal a vyhodnotil. Diplomovou práci doporučuji k obhajobě s navrženým hodnocením „B“. 1. Pokud byste oceňoval podle oceňovacího předpisu pozemek užívaný jako zemědělská půda, ale územním plánem již určený k bydlení, jakým způsobem byste postupoval?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání B Diplomová práce je vypracována v souladu se zadáním, cíl i rozsah práce je splněn.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem B V teoretické části student uvedl potřebné pojmy z legislativy, se kterými následně pracoval v praktické části. K danému tématu si rovněž pořídil příslušnou tuzemskou i zahraniční literaturu.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Student si pro sestavení jednotlivých databází pozemků obstaral adekvátní podklady. Zvolená metoda a použité postupy jsou správné.
Odborná úroveň diplomové práce B Odborná úroveň odpovídá požadavkům na tento typ práce. Student prokázal znalosti z dané problematiky.
Přínos pro praktické i teoretické využití C Jelikož se student zaměřuje na konkrétní lokalitu, je využití poznatků v praxi omezené, uvedené postupy se však dají využít obecně, v teoretické rovině je tedy využití větší.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Práce studenta s literaturou i citace v textu práce jsou v souladu s požadavky.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Práce je přehledně uspořádána a je rovněž vhodně doplněna tabulkami - výpočty. Odborné pojmy jsou používány adekvátním způsobem.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sadílek, Augustin

Diplomová práce (dále jen „DP“) se zabývá posouzením vlivů územního plánování na cenu pozemků ve Vyškově. U vybraných pozemků porovnává jejich cenu v jednotlivých stupních územního plánování (zemědělský pozemek – pozemek určený k zastavění – stavební pozemek). V teoretické části DP jsou definovány základní definice a pojmy, územní plánování a jeho nástroje, oceňování pozemků, a hlavní vlivy působící na cenu pozemků. Dále je zde popsána problémová situace, naformulovány problémy a stanoveny hypotézy, jsou stanoveny cíle řešení, použité metody, popis lokality a charakteristika oceňovaných pozemků. V praktické části DP je provedeno ocenění vybraných pozemků ve třech stadiích využití podle jednotlivých stupňů územního plánování (viz výše). Předložená DP splňuje po formální i obsahové stránce a svým rozsahem požadavky na diplomové práce. Diplomant splnil zadání DP. DP je zpracována přehledně a dostatečně podrobně. DP je vhodně doplněna obrázky, tabulkami a grafy. Výpočty a jejich výsledky jsou prezentovány přehledně tabelární formou a jsou shrnuty v kapitole 7. Výřezy z grafické části územního plánu uvedené v DP by bylo vhodné doplnit alespoň částečnou legendou příslušného výkresu územního plánu. V tabulkách č. 6, 7, 8, 11, 12, 13, 16, 17, 18 je uveden vzorec pro výpočet indexu odlišnosti: IO = (K1 x K2 x K3 x K4 x K5 x K6 x K7). Diplomant však v tabulkách č. 6, 7 a 8 používá pro výpočet indexu odlišnosti koeficienty K1 až K5 a v tabulkách č. 11, 12, 13, 16, 17 a 18 koeficienty K1 až K6. V DP je pouze ojedinělý výskyt chyb v psaní. Diplomovou práci považuji za velmi dobrou, doporučuji k obhajobě a navrhuji hodnocení B.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování B
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce B
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B
Obtížnost a správnost řešení C
Přínos pro praktické i teoretické využití C
Odborná jazyková úroveň B
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 120274