PILIPENCO, A. Vliv tenzidů a kosmetických polysacharidů na parametry pleti a její mikrobiom [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Ilona,, Matějková

Diplomová práce Aliny Pilipenco se zabývá vlivem tenzidů a kosmetických polysacharidů na parametry pleti a její mikrobiom. V rámci této práce studentka zpracovala literátní rešerši, která je zaměřená na témata lidské kůže, jejich biofyzikálních parametrů a jejího mikrobiomu. Při přípravě rešerše studentka použila dostatek literárních zdrojů a prokázala, že je schopná zpracovat text do uceleného a logického celku. V rámci praktické části byly použity jak metody pro měření biofyzikálních parametrů v in vivo podmínkách, tak i metody molekulární biologie. Studentka pracovala aktivně, zodpovědně a samostatně. Projevila i dobré organizační schopnosti při realizaci in vivo studie na dobrovolnících. Aktivně přistupovala také k vyhodnocení a zpracování získaných výsledků. Jejich interpretaci, diskusi a formulaci závěrů prováděla samostatně, ve spolupráci s vedoucí práce. Práce proto splňuje cíle, které byly v jejím zadání vytyčeny, a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hurčíková, Andrea

Diplomová práce zkoumá vliv tenzidů a kosmetických polysacharidů na parametry pleti a její mikrobiom. Studentka testovala tři tenzidy a šest polysacharidů. V teoretické části je popsaná anatomie kůže a její biofyzikální vlastnosti, kožní mikrobiom, dále tenzidy a polysacharidy používané v práci. Teoretická část je psaná velice jednoduše a srozumitelně. Experimentální část je zaměřena na bioinženýrské metody hodnotící kožní parametry. V práci je zkoumán vliv tenzidů na parametry kůže, vliv detergentů na mikrobiom kůže a vliv kosmetických polysacharidů na parametry kůže a na mikrobiom po aplikaci tenzidu. Práce je napsána slušně a srozumitelně, i když výtky lze uvést. V práci je pár gramatických překlepů, které nekazí celkový dojem práce. V práci postrádám rešerši na téma řešené problematiky. Bylo by vhodné práci více propojit s dřívějšími poznatky a napsat, co už bylo zkoumáno a zjištěno v dané problematice. Předložená práce splnila všechny počáteční vytyčené cíle a doporučuji k obhajobě se stupněm „velmi dobře“ (B).

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce B
Kvalita zpracování výsledků B
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124137