KRÝSA, J. Podnikové systémy rizikového controllingu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kruliš, Jiří

Hlavním přínosem DP je vypracování přehledu témat, oblastí a konkrétních faktorů, které by měla každá organizace průběžně a systematicky sledovat v rámci podnikového controllingu. Autor v se v potřebné míře seznámil s problematikou managementu rizik a její shrnutí pak využil pro zhodnocení aktuálního stavu podnikového systému rizikového controllingu ve vybrané organizaci. Zpracovaný přehled kontrolovaných procesů je dobrým podkladem jak pro další analýzy rizik, tak pro formulaci konkrétních návrhů a postupů, jak zlepšovat funkci podnikového systému controllingu, jako předpokladu prevence a zvládání rizik. A taky pro doplňování výčtu potenciálních chyb, kterým je třeba se vyhnout při implementaci potřebných opatření.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A
Odborná úroveň diplomové práce A
Přínos pro praktické i teoretické využití A
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Žižlavský, Ondřej

Diplomová práce se zaměřuje na podnikové systémy controllingu rizik. Jejím cíle je zhodnotit v anonymizovaném podniku kvalitu a efektivitu controllingu rizik a navrhnout cíle a postupy jeho zlepšování. Dle mého soudu je úvod do problematiky příliš rozsáhlý, a to zejména v teoretické části, která obsahuje téměř 40 stran textu. Zcela zásadní slabinu teoretické části představuje absence citací použitých zdrojů. V práci lze nalézt celé podkapitoly bez citace nebo pouze s jednou citací. Usuzuji, že student opsal celé kapitoly z jednoho zdroje. U obrázků student uvádí reference stylem „vlastní zpracování dle“. Oskenování obrázku z knihy však není vlastní zpracování. Seznam použitých zdrojů obsahuje publikace, které jsou staršího data, resp. z let 2002, 2003 a dokonce 1890. Domnívám se, že by bylo přínosnější citovat aktuálnější publikace. Studentem zvolený přístup k teoretické části je z mého pohledu nedostatečný a nelze jej považovat za vhodný pro sepsání rešerše na úrovni vysokoškolské závěrečné práce. Také po obsahové stránce má teoretická část značné nedostatky. Téma diplomové práce se orientuje na controlling rizik. Očekával bych zde tedy kapitolu dosavadní stav znalostí controllingu rizik. Namísto toho student prezentuje obecné principy a mix nástrojů (zejména strategického) controllingu (bez citací). V analytické části je popsán současný stav anonymizované společnosti zabývající se dodávkami softwarových řešení a informačních systémů malého, středního i většího rozměru. Pro lepší přehlednost bych navrhoval změnit strukturu textu, kdy např. SWOT analýza je vhodná pro celkové shrnutí získaných poznatků a informací. Tabulky 6 a 7 by bylo vhodnější umístit do příloh a v textu se na ně odkazovat. Text obsahuje překlepy. Návrhová část závěrečné práce je rozdělena do dvou hlavních částí. První z nich, orientovaná na oblasti vhodné ke sledování v rámci managementu rizik a podnikového controllingu, prezentuje obecné a nepropracované informace. Není z nich zřejmá praktická aplikace ve vybraném podniku zahrnující předpoklady použití, jednotlivé postupové kroky, nároky na zdroje a kvantifikace přínosů. Druhá část, návrhy na vylepšení společnosti, je vypracována o trochu detailněji než předchozí část, ale přesto mohla být studentem vypracována mnohem podrobněji. Navíc návrhová část vůbec nereflektuje riziko, které zasáhlo v nedávné době většinu podniků - covid 19. Kde jinde, než u zvoleného tématu diplomové práce, by mělo být s touto situací pracováno? Z výše uvedených důvodů nemohu doporučit diplomovou práci k obhajobě a navrhuji, aby student odstranil uvedené nedostatky.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování F
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce E
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody F
Obtížnost a správnost řešení E
Přínos pro praktické i teoretické využití E
Odborná jazyková úroveň D
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky D
Navrhovaná známka
F

eVSKP id 112334