ZOUHAR, J. Návrh řízení logistiky opatřování ve výrobní společnosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Jurová, Marie

Projekt navrhuje zabezpečení nákupního procesu za využití produktů ICT v podnikatelské praxi cestou postuopných kroků pro realizaci všech skupin materiálového i obchodního standardu podniku. K realizaci návrhu by bylo vhodné zaujmout stanivisko současných změn dodavatelských vztahů v logistických řetězcích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B Sestavené cíle jsou splněny u vybraného materiálového prvku a k tomu navržena i práce vycházející z dat informačního sytému podniku, tedy ERP. Navrežený projekt řešení bude použit i po ověření ve vybrané skupině materiálového standardu podniku.
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Pro řešení je zvolen postup za použití produktů ICT, především dat uložených v ERP podniku a cest, jak zajistit podnikání potřebnými materiálovými prvky pro úsporu nákladů na zajištění nákupem.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B Projekt je zaměřen na vybranou skupinu materiálových prvků. Bere však v úvahu i možnost zavedení stejného přístupu pro zajištění všech skupin prvků pro zajištění podnikatelské činnosti.
Praktická využitelnost výsledků B Návrh řešení cest zajištění, tedy žádanky, které byly zpracovány elektronicky, jak u žadatele, tak i nákujpčího a to až k dodavateli. Návrh pro vybranou skupinu prvků má v reálných podmínkách praxe schopnost okamžitého zavedení do nákupního procesu.
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B Jazyková i odborná terminologie odpovídá požadavkům, kladeným na inženýrskou práci. Formální náležitosti splňují požadavky, které jsou uváděny ve Směrnici VUT o psaní závěrečných prací.
Práce s informačními zdroji, včetně citací B Teoretická část a návazně analytická část splňují požadavky na ochranu duševního vlastnictví použitých literárních zdrojů.Současně ctí zákon o citaci.
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Ševčík, Jan

Autor zvolil vhodné téma s aplikovatelným závěrem pro naši společnost. Oblast nákupu je široká a nepřehlednost žádanek bylo jedním z témat, které v dané době společnost řešila. Celý návrh řešení a jeho implementaci do života hodnotím velmi kladně, protože u ní autor prokázal velkou dávku samostatnosti, jak při analýze a zmapování nákupního procesu, tak při konzultaci a zjišťování potřeb jednotlivých uživatelů nebo oddělení, kteří do té doby zpracovávali žádanky v papírové podobě. Nejvíce ale musím vyzdvihnout samotné technické řešení, které dopracoval do opravdu velkých technických detailů, tak aby uživatelé měli minimální práci s vyplňováním informací a elektronická žádanka umožnila automatické doplňování informací a především pak validaci zadaných hodnot, tj. kontrolu parametrů žádanky s nastavením ERP systému, tak aby nedošlo k zadání chybných informací. Bohužel náš ERP systém pracuje s nákupním požadavkem až ve formě nákupní objednávky a proces nákupního požadavku tam není vhodně řešený. Elektronická žádanka se tedy stala nedílnou součástí pro nákup režijních a neskladových položek, jejichž potřebu systém nedokáže automaticky vyhodnotit. Stala se i vhodným doplňkem celého procesu nákupu, jehož řetězec se firma rozhodla převést do zcela elektronické formy včetně elektronického schvalování faktur na samém konci procesu. Pokud bych se měl vrátit k teoretické a analytické části, zde jsem spokojený s úrovní zpracování a se zvolenými nástroji a jejich aplikaci na datech z praxe. Paleta těchto nástrojů a teorií je široká a vybrané kapitoly mi připadají relevantní , závěry a poznatky z aplikací těchto nástrojů pak odpovídají možnostem a znalostem pracovníka, který ve firmě působí krátkou dobu. Jak jsem již zmínil výše, u konkrétního projektu žádanky se projevily analytické schopnosti při získávaní informací v ne tak dobře známém prostředí a především i z oddělení, ve kterých přímo autor nepracoval a byl nucen si informace zjišťovat i zprostředkovaně. Celkově tedy diplomovou práci hodnotím velmi kladně a potěšil mě přístup a zájem autora o danou problematiku a především schopnost navrhnout takové řešení, které skutečně firma implementovala do praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 116402