TVRDÝ, D. Návrh změn konceptu řízení lidských zdrojů v podniku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Konečná, Zdeňka

Závěrečná práce je zpracována dobře, splňuje požadavky kladené na tento typ vysokoškolských prací. Ve zpracování se vyskytují určité nedostatky, které snížily kvalitu zpracování závěrečné práce jako celku. Teoretická východiska jsou zpracována velmi dobře, některé části jsou popsány a vysvětleny poněkud stroze (např. modely ŘLZ). V analytické části postrádám systematický přístup ke zpracování, a to zejména v metodice výzkumu. Návrhy v oblasti ŘLZ jsou konkrétní a aplikovatelné do praxe.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů C
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod D
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Praktická využitelnost výsledků C
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň B
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Veselka, František

Diplomová práce je uspokojivá. V průběhu obhajoby by měl diplomat vysvětlit:

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A Diplomant David Tvrdý zpracoval diplomovou práci s názvem: Návrh změn konceptu řízení lidských zdrojů v podniku. Zadání diplomové práce splnil v plném rozsahu. Při zpracovávání DP si stanovil cíle práce, postupy a metody zpracovávání
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod B Pozornost věnoval i teoretickým východiskům zpracovávané problematiky. V přehledu literatury je citována řada autorů, ale jen ve velmi malém rozsahu a jejich závěry nejsou porovnávány a diskutovány. Přestože diplomant používá i teoretických pojmů jako např. „kapitál“ , není v přehledu použité literatury zastoupen vědecký výklad tohoto pojmu v díle K. Marxe – myslitele tisíciletí.. Je otázkou, jak jsou pak chápány pojmy „řízení lidského kapitálu“, „řízení znalostí“, apod.
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry D Diplomant sice shromáždil „dostatečné množství“ teoretických podkladů, ale pouze minimum faktografického materiálu. Analýza je provedena pouze na povrchně a zejména na základě vlastního pozorování. V analýze nejsou vůbec zastoupeny poznatky z ergonomie, specifikováno prostředí, charakteristika současné populace v ČR a jejího „pracovního nasazení“, demografická charakteristika oblasti, ze které jsou čerpány pracovní síly, apod. V práci jsem rovněž nenalezl prezentaci vývojových tendencí firmy (zisk, náklady, ztráty a hlavně stanovené cíle společnosti), včetně alespoň orientačního porovnání s konkurencí. V případě obchodních zástupců pak není prezentována diferenciace v oblasti jejich výkonů, nákladů (včetně např. i nemocnosti, apod.), růst mezd zaměstnanců s vazbou na průměrnou mzdu v ČR, vývojové tendence v oblasti prodávaných produktů, apod. , což může ovlivnit i tzv. „trvale udržitelný rozvoj firmy“, včetně ztrát.Soudím, že téma a závěry jsou zpracovány ( i když v práci to není explicitně uvedeno) pro ideální stav ve společnosti ČR. Nejsou zmíněny mechanismy, které uplatňuje firma v období snížení kupní síly obyvatelstva, případně různých epidemií , apod. kdy může dojít nejen ke snížení obratu firmy, ale i k situacím, kdy se firma musí vyrovnat s důsledky různých zásahů státních orgánů do ekonomiky. Zajímavá by byla i prezentace vlastních zkušeností diplomanta s řízením lidských zdrojů. Potěšitelné je, že byla alespoň v minimálním rozsahu zmíněna vazba „člověk, stroj, okolní prostředí“, která může rovněž významným způsobem ovlivnit chod firmy. Prakticky žádná pozornost není v diplomové práci věnována ochraně duševního vlastnictví a know – how firmy a jeho podíl na ekonomickém obratu firmy.
Praktická využitelnost výsledků C Osobně považuji zvolené téma za velice aktuální a zajímavé. Jeho rozpracování může být přínosem nejen pro malé firmy, ale i větší firmy. Diplomant sice projevil snahu, vynaložil jisté pracovní úsilí, ale možnosti daného tématu nebyly plně vyčerpány. Konstatuji, že diplomant svoji diplomovou práci zpracoval se zájmem a věnoval se jejímu zpracovávání dlouhodobě. Navržené varianty „konceptu řízení lidských zdrojů“ mohou být zajisté přínosem pro firmu, která byla doposud řízena spíše voluntaristicky. Vyhodnocení efektivnosti zvolené varianty však bude možné až po delším časovém období.
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C Strukturu práce považuji za přijatelnou. Odborná a jazyková úroveň odpovídá úrovni současné populaci.
Práce s informačními zdroji C Velmi dobrá.
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 127785