MAREK, T. Analýza tepelných vlivů u obráběcích strojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hermanský, Dominik

Študent správne pochopil zložitú problematiku teplotných deformácií u obrábacích strojov. V rešeršnej časti popisuje obecne vplyv tepla a teplotných gradientov na parametre obrábacích strojov. V praktickej časti je zhrnutý prístup rôznych svetových výrobcov obrábacích strojov k riešeniu problematiky teplotných dilatácií. V práci mi ale chýba vecnejšie a odbornejšie zhodnotenie daných problémov, návrh možných prístupov k riešeniu a podobne. Inak je práce ale pomerne podarená s minimálnym množstvom formálnych chýb.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Štěpánek, Vojtěch

Předložená práce poskytuje základní průřez tématikou zabývající se velice komplexním problémem teplotních deformací. Oceňuji úvodní část, která shrnuje poznatky z termomechaniky a vysvětluje veličiny, jež se při řešení teplotních deformací vyskytují. V kapitole 5 je zmíněn MKP experiment na vřetenu RT-C145-3 / 20000GNE. Není však vůbec patrné, zda je MKP analýza prací autora či je převzatá z externí literatury, čemuž napovídají citace v textu, u obrázků však citace chybí. Ve shrnutí experimentu jsou uváděny pouze faktické veličiny jako teploty, deformace, atd. Ocenil bych zde i vlastní zhodnocení výsledku autorem včetně navržení možné konstrukční úpravy vřetene. Následující část obsahuje výčet nejznámějších výrobců obráběcích strojů a způsoby, jak k teplotní kompenzaci přistupují. Po formální stránce práce obsahuje drobné chyby v pojmech (např. fréza vs. frézka, pevnost v jednotkách HRC, atd.) Taktéž autor v celé práci nepoužívá stejný styl formátování textu a práce obsahuje i pravopisné chyby. Celkově však hodnotím práci za zdařilou a v požadovaném rozsahu. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 121619