RESS, V. Návrh konstrukce měniče nástrojů pro robotické rameno [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Szabari, Mikuláš

Předložená bakalářská práce splňuje všechny zadané cíle práce. Práce začíná rozsáhlou rešerši konstrukčních řešení měniče nástrojů, na kterou navazuje vlastní návrh. Samotní návrh začíná rozborem problému a dvěma dobře popsanými varianty. Nasleduje krátké zhodnocení. Prace pokračuje rozsáhlým strojírenskými výpočty pro získaní vstupních parametrů a popisem finálního řešení. Na závěr je ještě měnič nástrojů ekonomicky zhodnocen. Práce je logicky uspořádaná a vyhotovena na vysoké úrovni, doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Knoflíček, Radek

K oponování předložená BP se zabývá návrhem rychlovýměného zařízení (mechanického interface) koncových efektorů u průmyslových robotů. Podrobným studiem obsahu BP lze konstatovat, že Zadání BP bylo splněno. Úvodem se autor věnuje rešerši v oblasti výměny nástrojů na robotická ramena, jejíž součástí je i průzkum aktuální nabídky na trhu, což bylo poměrně rozsáhle provedeno. Ačkoliv to nebylo v Zadání BP výslovně uvedeno, autor BP zpracoval téměř vzornou systémovou analýzu problematiky a na to konto byly zpracovány dva konstrukční návrhy, které byly podrobeny multikriteriální analýze a následně byla vybrána technicky nadějnější varianta. Posléze byly provedeny pevnostní výpočty a kontroly, i když bez návrhu pneumatického obvodu (to ani nebylo žádáno). V rámci praktické části této práce bylo zpracováno ekonomické zhodnocení vlastního návrhu, jako cena jednoho kusu prototypu. Dále byly vypracovány výkresy vybraných součástí a výkres sestavy. Ačkoliv je práce poměrně pečlivě zpracována, mám k ní tyto připomínky: a) často se opakuje nesprávné skloňování slova robot podle životného vzoru pán, i když roboty jsou neživé stroje. b) Několik převzatých obrázků je nekvalitních a mohly být vyčištěny a kvalita zajištěna úpravou jasu a kontrastu. Příkladem je Obr. 1, včetně jeho názvu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124142