TRNKOVÁ, L. Analýza kinematiky zavěšení MacPherson [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hejtmánek, Petr

Lucie Trnková ve své práci hodnotí vliv polohy jednotlivých kinematických bodů zavěšení kol typu MacPherson na jeho základní kinematické charakteristiky. Nejprve jsou jasně definovány jednotlivé charakteristiky, v této části se objevuje jedna faktická chyba (vliv sbíhavosti na chování vozidla), ta však vznikla špatnou radou vedoucího práce. Následuje znamenitě zpracovaný rozbor důsledku posunutí jednotlivých bodů na sledované charakteristiky. Celkově práce působí výborným dojmem po grafické, stylistické i formální stránce. Text je věcný a čtivý, dosažené výsledky analýz dokázala studentka velmi zdařile interpretovat. Závěrem lze konstatovat, že studentka k práci přistoupila velmi pečlivě a se značným úsilím, což se pozitivně odrazilo v kvalitě zpracování zadaného tématu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Fojtášek, Jan

Tato bakalářská práce se zabývá posouzením vlivu změny souřadnic kinematických bodů zavěšení MacPherson na kinematické charakteristiky. Práce je vhodně strukturovaná a obsahuje podrobný a přesný popis jednotlivých charakteristik i s jejich vlivem na ovladatelnost a stabilitu vozidla. Dále je využit analytický model zavěšení pro výpočet jednotlivých charakteristik. Autorka velmi podrobně vypočetla velké množství variant změn souřadnic kinematických bodů a podrobně popsala vliv jednotlivých souřadnic na kinematické charakteristiky. Vypočtené výsledky jsou přehledně shrnuty v závěru a vyhodnoceny včetně podrobného komentáře. Ocenit lze především časovou náročnost podrobného vyhodnocení jednotlivých variant a tvorby komentářů k jednotlivým souřadnicím vzhledem ke konkrétní charakteristice. Výsledky mohou posloužit jak při návrhu nové kinematiky zavěšení, tak jakou studijní pomůcka. Po formální stránce práce neobsahuje závažnější nedostatky a celkově působí velmi propracovaným dojmem. Práce splňuje všechny cíle vytyčené v zadání a lze ji tedy doporučit k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124187