KOUMAR, F. Vliv procesu lisování kotvy na funkci tlakového regulačního ventilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Peterková, Eva

Bakalář František Koumar se ve své práci zabýval vlivem způsobu lisování kotvy na funkci regulačního ventilu. Cílem bylo navrhnout takový postup a úpravu stávajícího nástroje, aby bylo dosaženo přesnějších výsledků a bezproblémového chodu ventilu v praxi. Student práci zpracovával v dané firmě a o problematice je úzce seznámen. Jsou mu jasné všechny souvislosti i terminologie užívaná ve firmě, bohužel s tímto přistupoval i k psaní bakalářské práce, což se odrazilo na její kvalitě. Nezainteresovaný čtenář pak těžko hledá souvislosti, orientuje se v problematice a nerozumí některým výrazům, neboť v práci je to vše nedostatečně popsané a vysvětlené. V rámci řešení student provedl a vyhodnotil velké množství experimentů, které však nedostatečně popsal, nevysvětlil souvislosti, nevyvodil jasné závěry. V práci se těžko orientuje v označení vzorků a v tom, které typy vzorků byly zkoumány a vzájemně porovnávány. Výsledný stav práce je vizitkou toho, že student během semestru nechodil na konzultace a práci na kontrolu předložil těsně před jejím odevzdáním. Oceňuji ovšem jeho aktivitu a samostatnost při provádění značného množství experimentů ve firmě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry E
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací D
Samostatnost studenta při zpracování tématu C
Navrhovaná známka
D

Posudek oponenta

Jopek, Miroslav

Bakalářská práce je rozdělená do pěti tematických částí. V úvodní části je autorem popsána funkce tlakového regulačního ventilu včetně kladených požadavků na něj. V první části jsou popsány hlavní cíle práce včetně detailního rozboru jednotlivých komponent systému common rail s jejich popisem a funkčností. Druhá kapitola se zabývá vlastní analýzou současného stavu výroby nástroje včetně grafického znázornění jednotlivých výstupů. Je zřejmé, že autor je detailně seznámen s jednotlivými výrobními a technickými možnostmi při výrobě PCV ventilu. Některé výrazy v práci jsou technicky matoucí např. „precizní vedení pro kotvu s ,,nulovou“ vůlí v rámci mikrometrů“. Třetí kapitola se týká vlastního návrhu nového nástroje. Z práce mi zcela nevyplývá autorův vlastní přínos při návrhu vhodné geometrie nástroje. Věty a slova jsou uváděny v trpném rodě typu „Navrhl se nový nástroj„ apod. Grafická úroveň nového nástroje (viz obr 26 a obr. 27) neodpovídá strojírenským standardům. Při návrhu nového nástroje nejsou uvedeny rozměry nástroje, volba jednotlivých materiálů apod. Autorem jsou uváděny statistická měření, ale konečné závěry nejsou zcela pregnantně statisticky zdůvodněny např. „ale u programu na sílu se víc hodnot blíží k jmenovité hodnotě než u programu na dráhu. Z tohoto důvodu a ze zkušeností a doporučení kolegů a experta na lisování bude další testování prováděno na sílu, jelikož je jednodušší řízení procesu lisovaní,….“ Jaké jsou statisticko matematické interpretace dosažených výsledků? Práce mi přijde nekonzistentní s velkým množstvím měřených dat, ale bez detailního matematicko statistického vyhodnocení a závěrů z nich plynoucí . Závěrečné stanovisko: Předkládaná bakalářská práce se zabývá vlivem procesu lisování kotvy na funkci tlakového regulačního ventilu. Vytyčené konkrétní cíle práce byly splněny. Po celkovém zvážení úrovně bakalářské práce Františka Koumara navrhuji hodnocení známkou „D“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání C
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita D
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti D
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
D

Otázky

eVSKP id 124500