KAMARÝT, P. Matematické modelování mechanických soustav [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Šremr, Jiří

Práce je psána srozumitelně, tvrzení vedoucí k popisu chování aproximativního systému jsou náležitě dokázána. Autor postupoval při zpracování tématu průběžně, pečlivě a dosti samostatně. Na obrázcích pěkně ilustroval odvozené tvary kmitu pro jednotlivé speciální případy aproximativního systému. Pro nelineární systém provedl numerické simulace ukazující citlivost řešení nelineární soustavy na počátečních podmínkách. Cíle práce byly z pohledu vedoucího zcela splněny, a proto doporučuji proto bakalářskou práci k obhajobě a hodnotím stupněm A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Čermák, Jan

Práce se zabývá problematikou dynamického chování modelu dvojitého kyvadla. Je rozčleněna do tří kapitol, z nichž první dvě mají přípravný charakter a obsahují základy Lagrangeova formalizmu mechaniky a obyčejných diferenciálních rovnic. Třetí kapitola je již věnována tématu práce, tedy sestavení modelu dvojitého kyvadla, jeho linearizaci a provedení některých experimentů potvrzujících citlivost dynamiky nelineárního modelu na změnu počátečních podmínek. Téma práce řeší zajímavou problematiku, která je sice na jedné straně klasická, ale na straně druhé také velmi aktuální, a to vzhledem k současnému zájmu matematiků a inženýrů o studium chaotických systémů (dvojité kyvadlo je jedním ze základních modelů vykazujících chaotické chování). Po textové stránce je práce zpracována přehledně a čtivě, nepřesnosti či překlepy se objevují jen v minimální míře. K obsahové a formální stránce práce mám některá doporučení. Podle mého názoru by bylo možné více rozvinout diskusi chaotického chování modelu dvojitého kyvadla, k jehož indikaci existují známé prostředky (založené např. na výpočtu Ljapunovových exponentů nebo na bifurkačních diagramech). V souvislosti s užitou metodou linearizace, která při malých úhlových výchylkách popisuje regulární chování modelu, by také bylo jistě zajímavé experimentálně odhadnout kritické hodnoty vstupních parametrů, při jejichž zahrnutí již model chaotické chování vykazuje. Z hlediska formálního zpracování textu bych považoval za vhodné – již vzhledem k jeho nevelkému rozsahu – používat jednotné označení (viz např. fundamentální systém řešení (2.13) a (3.17)). Podobně bych viděl jako vhodnější zařazení odstavce 3.2 na závěr kapitoly druhé, kam svojí logikou spíše patří. Celkově lze konstatovat, že předložená bakalářská práce je kvalitní, řeší zajímavou a netriviální problematiku, a uchazeč při jejím sepsání prokázal dobré znalosti souvisejících matematických partií (zejména analýza dynamiky linearizovaného modelu je podána velmi pečlivě). Doporučuji proto přijmout tuto práci k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124622