TYSYACHNYY, P. Metoda vyhrdlení otvoru trubky systémem T-drill [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Peterková, Eva

Bakalářská práce je zaměřena na metodu výroby vyhrdlení otvoru v trubce pomocí metody T-drill. Práce splňuje základní cíle vytyčené vedoucím práce. Po obsahové stránce mohla být rozsáhlejší, jistě bylo možné dohledat i další informace. Kvalita obrázků je dostačující, práce vyhovuje i po formální stránce. Student v průběhu řešení pracoval aktivně, svědomitě a samostatně, a proto práci hodnotím velice kladně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Řiháček, Jan

Bakalářská práce pojednává o možnostech výroby vyhrdlení otvorů, resp. tvorbě odboček, v trubkách, zejména pak o využití technologie T-drill. V úvodu práce je shrnuta teorie o této metodě včetně přehledu strojů. Následuje výčet dalších možností výroby. I když práce svým zaměření a obsahem víceméně splňuje požadavky zadání, s ohledem na cíle i její název je třeba konstatovat, že daná práce je po obsahové stránce vcelku chudá. Autor se omezil vesměs jen na základní informace o zadané technologii. Zcela ale opomíjí např. pravidla a možnosti pro nahřívání trubek před vlastním vyhrdlením, tj. tvorbu vyhrdlení za tepla, použití maziva či bližší údaje o časové náročnosti výroby. Dále postrádám detailnější srovnání technologie T-drill s ostatními metodami, které jsou v práci uvedeny, a to např. v hlediska pevnosti vytvořeného vyhrdlení, způsobu výroby nebo ceny. Do již zmíněného výčtu dalších možností výroby autor zařadil i „tvarovky“, což ovšem není dle mého názoru zcela šťastné řešení, neboť se nejedná o výrobu odbočky ale již o odbočku samotnou. Naproti tomu zde vůbec není uvedena např. možnost použití tváření pomocí kapaliny (hydroforming), kterou lze nejen vytvořit v trubce kýženou odbočku ale rovněž tlakem kapaliny realizovat prostřižení jejího konce. Obecně je práce uspořádána nelogicky. Po vysvětlení základního principu technologie T-drill je uvedeno využití metody v praxi a poté opět autor vysvětluje princip vyhrdlení a opět, tentokráte podrobněji, princip systému T-drill, navíc s nevhodně uspořádanými obrázky. Jednotlivé kapitoly tak na sebe v úvodu práce příliš nenavazují. Student dále do práce zařazuje kapitolu o seřizování tvarovacích hlav systému T-drill, aniž by před tím blíže popsal, z čeho se skládají. Z hlediska práce s literaturou je dále nutné zmínit, že z doporučené literatury, která čítá celkem pět zdrojů, autor použil pouze jediný. Citace většiny zdrojů, tj. webových stránek, neodpovídá citační normě. Místo vhodné formy autor používá systém pro citaci příspěvků ve sbornících nebo časopisech. Navíc nejsou některé zdroje po použití uvedených URL adres dohledatelné, např. zdroje [16], [17], [24] apod., protože odkazy na ně nefungují. Mezi další nedostatky práce lze, krom občasných překlepů, zařadit např.: - nesmyslný a navíc příliš malý obr. 3 na str. 10, - příliš malý a nevhodně umístěný obr. 4 na str. 11, - používání velkých počátečních písmen za pomlčkou při užití odrážek, - obr. 5 na str. 11, jež je bez jakéhokoliv bližšího popisu (autor pouze konstatuje, že se jedná o trubky pro automobilní průmysl), - příliš malý a nevhodně umístěný obr. 6 na str. 12, - obr. 12 na str. 14 s téměř nečitelnými kótami, - nevhodně umístěné obr. 7 až 12 na str. 14, - obr. 24 na str. 17, který nekoresponduje z následnou tabulkou 1 (malé d má být vnější průměr), - zavádějící popis vyhledávání v tabulce 1 na str. 17.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii C
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací D
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124679