NOVOTNÝ, J. Zakládací zařízení do víceetážové pekárenské pece [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem zakládacího zařízení do víceetážové pekárenské pece (pro výrobu chleba). V úvodní části je stručně uveden princip práce celé linky a zařazení zakládacího zařízení v ní. Dále diplomant věnuje pozornost specifickým předpisům, které platí pro stroje v potravinářském průmyslu. V rešeršní části se diplomant věnuje (snad až příliš podrobně) problematice zvedacích mechanismů pro zdvih plošiny s dopravníkem. V přiměřeném rozsahu je provedena rešerše vhodných pásů pro pásový dopravník. Následuje zdůvodněný návrh koncepce zařízení, na který navazuje podrobné konstrukční řešení. Velmi rozsáhle je proveden výpočet nůžkové konstrukce (30 stran). Zvláštní pozornost věnoval diplomant také návrhu zvedacího mechanismu včetně návrhu hydraulického obvodu. V závěru práce je uvedena i stručná kapitola k systému řízení i bezpečnosti práce. Výkresová dokumentace zahrnuje sestavu zařízení, podsestavu nůžkové plošiny a dopravníku a svařovací sestavu ramene. Nemám k ní připomínky. V práci je patrná zkušenost studenta s řešením obdobných zařízení, kterou získal prací v projekční firmě, zabývající se touto oblastí. Práce je zpracována pečlivě, ale autor se v ní přesto dopustil některých dílčích nepřesností a drobných formálních chyb. Konkrétně mám připomínky k: - občas nevhodné větné formulace (např. začátek věty slovem „jelikož“ apod.), - občas netechnické formulace (např. na str. 41 místo přímočarý HM uvedeno „hydraulický píst“), - při návrhu motoru dopravníku vychází pouze z pracovních odporů při ustáleném pohybu, postrádám odpory proti zrychlení, - seznam použitých zkratek a symbolů není důsledně seřazen podle abecedy, - konstatování, zda byly splněny cíle práce či nikoliv, přísluší oponentovi a vedoucímu práce, nikoliv diplomantovi. Práce diplomanta je původní a splňuje požadavky zadání. Z hlediska její obtížnosti se jednalo o standardní inženýrský problém. Práce má velmi dobrou úroveň. Diplomant ve své práci prokázal potřebné znalosti studovaného oboru a schopnost budoucí samostatné práce. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Zborník, Radek

Předložená diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem zakládacího zařízení do etážové pekárenské pece. V úvodu je stručně popsán princip práce linky, jejíž součástí bude navrhované zakládací zařízení. Další část je již věnována několika konstrukčním návrhům, přičemž je zvolena varianta nůžkového mechanismu s hydraulickým zdvihem a modulárním pásem. Následně se zaobírá řešením jednotlivých konstrukčních uzlů, statickým rozborem a kontrolním pevnostním výpočtem. Součástí práce jsou vybrané výkresy sestavení a výrobní výkres ramene. Konkrétně mezi drobné nedostatky práce věcného i formálního charakteru patří: - drobné překlepy, - některé použité (vlastní) obrázky mají nevhodné pozadí, - občasné použití hovorových výrazů (Jäkl, nerezavějící ocel aj.), - nejsou zde uvedeny mechanické vlastnosti použitých materiálů, pouze oceli s označením EN 1.4301, přičemž pevnostní výpočet zahrnuje kontrolu součástí i z jiných ocelí, - v práci není uveden způsob určení hodnot dovolených napětí pro kontrolní výpočet čepů - uvedené dovolené hodnoty se zdají být příliš vysoké, vzhledem k použitým materiálům, - není zde uveden kontrolní výpočet oteplování hydraulického obvodu, což vzhledem k umístění zařízení v blízkosti pece by bylo vhodné. Přes tyto drobné nedostatky předložená práce splňuje všechny zadané parametry. Po obsahové stránce má dobrou úroveň, je rozsáhlá, přehledná a vhodně koncipována. Výše uvedené drobné nedostatky nesnižují významně kvalitu práce, která splňuje všechny zadané parametry. Výsledek práce je možné převést do praxe. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 121653