ŽIŽKA, J. Optimalizace vtokové soustavy s ohledem na využití tekutého kovu při výrobě Al odlitků technologií vytavitelného modelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Horáček, Milan

Diplomant Jiří Žižka zpracoval a shrnul ve své diplomové práci problematiku vtokových soustav u odlitků ze slitin Al vyráběných ve firmě Alucast. Hlavním smyslem práce bylo nalezení takových systémů plnění u vybraných náročných odlitků, které by jednak zabezpečovaly jejich dokonalou homogenitu a tím i požadované mechanické hodnoty pevnosti a tažnosti, ale také vylepšily celkové využití tekutého kovu (tj. podílu hmotnosti vtokové soustavy k hmotnosti vlastního odlitku). Zkoumáno bylo několik odlitků, přičemž v práci jsou uvedeny dva, na kterých je dokumentováno, že opravdu lze i při snížené hmotnosti vtoků a případných dosazovacích nálitků dosáhnout požadovaných výsledků. To pak vede ke značným ekonomickým přínosům. K návrhu nových systémů plnění byla správně nejdříve u odlitků použita simulace, vedoucí ke správnému navržení vtokové soustavy "napoprvé dobře“. Také metodika hodnocení konečných výsledků, tj. mikrostruktury porovnáním výsledných pórovitostí a DAS byla aplikována správně. V DP ale zcela chybí porovnání dosažených mechanických vlastností (pevnost, tažnost) a také zmínka o tepelném zpracování a jeho vlivu na konečné vlastnosti zkoumaných odlitků. Jinak bych ještě konstatoval, že teoretická část DP (i když pěkně shrnuje technologii vytavitelného modelu) by měla být zaměřena s ohledem na zvláštnosti technologie ve firmě Alucast (typ skořepiny, technika obalování a vytavování vosku atd) ale také navíc úžeji a to především na problematiku řešenou v části experimentální. Celkově hodnotím práci Jiřího Žižky za zdařilou, kdy do úvahy o hodnocení je potřeba zmínit především klíčové/kritické období zpracování DP kdy praktická část práce vznikala, a také bohužel nepříjemný fakt, kdy těsně před dokončením práce diplomantovi zkolaboval počítač.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Šmatelka, František

Teoretická část diplomové práce je přehledně zpracována a ve své podstatě výstižně popisuje celý proces výroby odlitků přesného lití. Použité ilustrační obrázky a fotografie dokreslují celou problematiku a vytváří ucelený obrázek i pro neodborníky. Velmi pozitivní je popis použití simulačních programů při navrhování vtokových soustav, což se stává běžnou součástí praxe při přípravě výroby. Nedostatkem v teoretické části práce jsou nepřesné a obšírné formulace popisu jednotlivých technologických operací. Zde bych doporučil, aby se autor zaměřil výhradně na technologii přesného lití a popis zjednodušil a zpřesnil. Autor použil k čerpání teoretických znalostí dostatečné množství literatury uvedené v práci. Tyto znalosti využil při zpracování následné experimentální části. Použitá literatura je uvedena v diplomové práci. Experimentální část přehledně popisuje postup při zpracování jednotlivých zkoušek a je podpořena množstvím obrázků, které názorně přispívají k jejich pochopení. Výsledky jednotlivých zkoušek jsou shrnuty v tabulkách a grafech. Výsledky experimentů jsou dostatečně dokladovány laboratorními expertizami, a to metalografickými výbrusy a měřením DAS. Za drobný nedostatek považuji, že nejsou tyto metody alespoň stručně popsány. V závěrečném shrnutí porovnává autor dosažené výsledky experimentů s výsledky dosahovanými v praxi. Porovnání je podrobné, avšak je zaměřeno pouze na úzkou část požadavků na vtokovou soustavu a nepopisuje některé negativní vlastnosti při použití speciálních vtokových soustav (jako například nutnost výroby speciálně tvarované soustavy v sólově vyrobené formě). Dále bych vytknul, že se autor hlouběji nedotkl ekonomického zhodnocení při porovnání obou metod. Naopak bych vyzdvihl, že autor zpracoval dané téma porovnáním výsledků ze současné praxe s experimentálními výsledky, což přináší možnost budoucí aplikace do výrobního procesu. Celkově je diplomová práce zpracována velmi dobře, s logickým uspořádáním teoretické a experimentální části. Dané téma je prozkoumáno dostatečně hluboko a s odpovídajícími reálnými výsledky použitelnými v praxi.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124474