JAGOŠOVÁ, A. Řízené naplynění taveniny a jeho vliv na vlastnosti a strukturu odlitků ze slitin hliníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaňa, Václav

Studentka při hledání literárních zdrojů i jejich následném zpracování pracovala samostatně a pečlivě. Pravidelně chodila konzultovat jednotlivé části práce. V praktické části se sama aktivně podílela na přípravě a provedení všech experimentů. Výrobu modelů, zaformování a odlití zkušebních odlitků si sama zajistila ve slévárně Kovolit Česká a při odlévání byla osobně přítomna. Samostatně také provedla následné zpracování vzorků jako je řezání, jemné vybroušení, fotografování i provedení obrazové analýzy. Studentčin aktivní a pečlivý přístup hodnotím velmi kladně. Její diplomovou práci považuji za velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Luňák, Milan

Z praktického pohledu slévárenské výroby velmi oceňuji zvolené téma diplomové práce, jelikož toto téma je značně akcentováno několik posledních let slévárenskou veřejností. Obzvláště musím vypíchnout autentičnost psaného textu v teoretické části, protože právě zde v mnoha diplomových pracích bývá stále dokola kopírováno jedno a to samé. Zde je tomu naštěstí jinak. Avšak dovedl bych si právě v rešeršní části představit více rozvedenu problematiku naplynění taveniny(chybí mi zde detailnější popis a několik nezmíněných možností řešení, které jsou již na trhu k dispozici). Na druhou stranu oceňuji použití zahraničních zdrojů a technické listy výrobců jednotlivých metalurgických přípravků. Nicméně experimentální část je vynikající. Má jasné zadání, výborně metodicky zvládnuté zkoušky v reálných provozních podmínkách slévárny a zcela jasně vyplývající závěry. Pro praxi je výborné, že práce svými výstupy potvrzuje teorii o vlivu přípravku Probat Fluss Mikro 100 na redistribuci ředin v odlitku a zároveň redukci vzniku koncentrovaných staženin. Tuto diplomovou práci hodnotím skutečně jako velmi zdařilou a přínosnou pro slévárenské výroby z Al slitin.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací B
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 124729