SPÁČIL, I. Problematika odplynění menších množství taveniny u slitin hliníku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Kaňa, Václav

Student při hledání literárních zdrojů i jejich následném zpracování pracoval samostatně a pečlivě. Pravidelně chodil konzultovat jednotlivé části diplomové práce. V praktické části se aktivně podílel na přípravě i samotném provedení jednotlivých experimentálních taveb. Stejně tak při následném zpracování a vyhodnocení naměřených dat pracoval pečlivě a nenechával vše tzv. „na poslední chvíli“. Výsledky experimentů a z nich plynoucí závěry ohledně možností odplynění taveniny hliníku v podmínkách školní slévárny VUT v Brně hodnotím jako zajímavé a velmi přínosné pro další výrobu odlitků z Al slitin ve školní slévárně. Studentův přístup hodnotím kladně. Jeho diplomovou práci považuji za velmi dobrou a doporučuji ji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Záděra, Antonín

Autor rozdělil diplomovou práci do 7 kapitol. V prvních 6 kapitolách provedl detailní rozbor celé problematiky druhů a rozdělení slitin hliníku, dutin a vměstků ve slitinách hliníku až po jejich rafinaci, odplyňování a měření stupně naplynění. Autor vycházel z velkého počtu literárních údajů a velmi dobře hodnotím hloubku a rozsah teoretického rozboru. I přes výskyt některých překlepů, gramatických chyb a stylistických nedostatků je tato část práce velmi dobrá. V praktické části se autor zabývá možnostmi odplyňování i řízeného naplyňování pomocí tablet. Velice kladně hodnotím i zde počet a rozsah experimentů. Jednotlivé experimenty jsou detailně popsány, ale chybí zde nějaké srovnávací tabulky, které by pomohly v orientaci mezi rozdíly v jednotlivých experimentálních tavbách a také podobné srovnání i dosažených výsledků v jednotlivých tavbách. V této části je již poněkud horší orientace v textu a také z pohledu stylistiky a terminologie je zde více drobných nedostatků. Výsledky experimentů jsou velmi zajímavé a překvapivé. Za daných podmínek i přes doporučení výrobce nebylo dosaženo základního účelu použitých rafinačních solí, tj., odplynění taveniny. Použití argonu vedlo k požadovanému odplynění, ale pouze za cenu dlouhých časů a vysoké spotřeby tohoto plynu. |Chybí mi zde návrh jak dále pokračovat, aby bylo možné v podmínkách školní slévárny na VUT v Brně zavést efektivní a ekonomický způsob odplynění hliníkových slitin. I přes některé nedostatky a připomínky je práce zpracována na dobré odborné úrovni s bohatým a detailním literárním rozborem a obsáhlou experimentální částí. Výsledky jsou přínosné a dávají dobrý základ pro další výzkum a vývoj. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry C
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 124734