SKŘIVÁNEK, T. Design lehkého doručovacího vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Křenek, Ladislav

Pro design je důležité i hodnocení designérských kvalit práce: řešení modelu - A, úroveň tvarové kultivace - A, barevnost navrženého designu – B, a grafická úprava výkresů – A. Předložené designérské řešení doručovacího vozidla na elektrický pohon bezesporu dokládá autorovy nadstandardní stylistické schopnosti i výtvarně technickou erudici. Celkový design vozidla se odvíjí od originálního návrhu přepravního prostoru, který je koncipován jako otočný modul, kde přepravovaná komodita je ukládána vertikálně do polic nad sebou. Fundament funkčního, technického a ergonomického řešení dodávky je důkladně promyšlen do všech detailů a totéž lze konstatovat o invenčním, působivém a zároveň velmi kultivovaném vizuálním zpracování. Oceňuji i vysokou formální úroveň této diplomové práce, a to od průvodní zprávy až po kvalitu prezentačního modelu. Jedinou připomínku bych měl pouze k aplikaci příliš tmavé (černé) barvy pro rozměrnou čelní partii vozidla s integrovaným nárazníkem díky čemuž, dle mého názoru, tato část z celkové kompozice vozidla opticky vypadává. Diplomová práce splňuje všechny body zadání a obsahuje vlastní výsledky k řešení designu lehkého doručovacího vozidla.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Siebert, Petr

Cílem práce bylo navrhnout design lehkého doručovacího vozidla. Výsledkem je zajímavý a novátorský koncept. Autor vycházel ze solidně zpracované rešerše, která poskytuje komplexní pohled na problematiku rozvážkových automobilů. Vytvořil vcelku přívětivý tvar karosérie a zároveň vymyslel originální přepravu zboží v otočných modulech. Tvarově je design čistý a jednoduchý. Ve skutečných rozměrech ale nemusí vozidlo pro svou výšku a krátkou délku působit tak mile, jako na renderech. Nabízí se několik možností, jak snížit opticky karosérii, např. na boku udělat tmavé lemy blatníků. Zadní partii bych narušil vystupujícími světly, jak autor načrtl v jedné z variant karosérie v textové části práce (podobně jako má ŠKODA AUTO u svých modelů); nebude pak působit tak fádně. Z uživatelského hlediska bych snížil posed řidiče, neboť věřím, že člověk, který dennodenně několikrát nasedá a vysedá, uvítá podlahu bez stupínků. Výsledný návrh je bezesporu zajímavý a přináší originální řešení přepravy zboží. Po formální stránce je práce zdařilá a pečlivě zpracovaná.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

eVSKP id 125154