KUBÍČEK, A. Vliv podmínek mechanického legování na kontaminaci práškových směsí a bulk materiálů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Moravčík, Igor

Diplomová práca Bc. Kubíčka sa zaoberla kontamináciou práškových a objemových materiálov s ohľadom na parametre mechanického mletia, pomocou ktorého boli pripavené. Dôraz bol kladený na kontamináciu plynmi (O, N) a C a následnú identifikáciu príčiny ich zvýšenej koncentrácie. Teoretická ćasť práce je venovaná popisu prípravy práškových zliatin a literárnou rešeršou prác venovaných zdrojom kontaminácie. Experiementálna časť práce je venovaná meraniu množstva nečistôt ktoré sa dostávajú do mletých práškov ako dôsledok použitej atmosféry, doby mletia a použitého mlecieho činidla (etanolu). Vo výbrusoch práškov a objemových materiálov bol ďalej charakterizovaný podiel, rozdelenie a morfológia fáz ktoré vznikli v dôsledku kontaminácie. Práca obsahuje rozsiahlu diskusiu výsledkou s porovnaním s literatúrou. Diplomová práca je spracovaná na veľmi vysokej úrovni a výrazne prispela k získaniu nových pozatkov v danej téme s dlhodobou aplikáciou na výskum vykanávaný na UMVI. Z výsledkov bude spísaná publikácia, ktorá bude náasledne poslaná do impaktovaného časopisu (Metals IF 2.117 - 2019). Diplomant pristupoval k práci veľmi zodpovedne a svedomito. Obzvlášť odceňujem jeho motivovanosť a schopnosť hĺkovej analýzy výsledkov s následným vyvodením správnych záverov na základe predchádzajúceho štúdia. Je treba poznamenať že práca si zachovala vysokú kvalitu aj napriek komplikáciam v dôsledku situácii s COVID-19. Diplomová práca splnila všetky stanovené ciele v plnom rozsahu a tiež požiadavky kladené na tento typ práce. Preto ju týmto doporučujem k obhajobe. Prácu hodnotím veľmi pozitívne známkou A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Hadraba, Hynek

Předložená diplomová práce se zabývá popisem kontaminace mechanicky legovaného práškového materiálu v průběhu mechanického legování. Zvolené téma práce, které je na Ústavu materiálových věd a inženýrství rozvíjeno, považuji za velmi aktuální. Práci uvádí přehledně zpracovaná literární rešerše, založená na 50-ti literárních zdrojích, která shrnuje problematiku mechanického legování práškových materiálů, s důrazem kladeným na jejich kontaminaci mlecím prostředím. Literární rešerše je zpracována pečlivě a vhodně reflektuje vytyčené cíle práce. Celkově je práce zpracována velmi dobře, a to jak z pohledu metodického, tak z pohledu formální správnosti, včetně kvality grafické prezentace výsledků a psaného textu. Popis provedených experimentů, získaných výsledků a jejich diskuse je na velmi vysoké úrovni. Ze získaných výsledků jsou správně a vhodně vyvozeny závěry práce. Práce splňuje požadavky kladené na tento typ prací. Celkově hodnotím diplomovou práci jako výbornou a navrhuji její přijetí k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 125204